Radio1_v_zivo


Splošno ogorčenje
| 20. 5. 2010 14:03
Odgovornosti se ne prevzema
Ključne besede:     Demonstracije    študenti    Krajnc    Schmidt    Vuk    Fištravec
Žiga Schmidt
Žiga Schmidt se izgredom navkljub ne sramuje, da je študent.

Dr. Andrej Fištravec, sociolog
PRENESI DATOTEKO
Fištravec je mnenja, da je potrebno identificirati izgrednike.

Mariborski študentje naj ne bi bili med včerajšnjimi izgredniki pred hramom demokracije.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru, ki je na proteste v Ljubljano z avtobusi odpeljala 800 dijakov in študentov, ostro obsoja eksces. Vendar pa, tako Žiga Schmidt, predsednik ŠOUM, se ne čutijo odgovorne. Podobno odgovarja na očitke o tem, da naj bi študentom za udeležbo na demonstracijah ponujali plačilo. Pravi, da očitki letijo na študentske servise. Ali so ti tisti, ki so študente preko sms sporočil novačili na demonstracije, pa Schmidt ne odgovarja nedvoumno. Odgovoru na vprašanje, kdo ima bazo študentov, če je ŠOUM nima, se namreč izmika.

Marjan Krajnc, direktor Študentskega servisa Maribor, pravi, da bi bile lahko takšne reakcije študentov (izgredi) pričakovani. Del odgovornosti za to pa posredno nalaga tudi nepotizmu in cinizmu predsednika vlade Boruta Pahorja.

Eksces obžalujejo tudi v Študentskem svetu Univerze v Mariboru. Danijel Vuk, prorektor študent, tako pravi, da niso vsi študenti takšni ter da so že pred demonstracijami v svetu opozarjali, da to ni prava pot.

Sociolog dr. Andrej Fištravec pa bi želel, da se najdejo krivci. V nasprotnem primeru namreč v naprej ožigosamo celotno študentsko populacijo.

Med vrsticami pa celo sporoča, da bi lahko izgrede izvedli plačanci. Antiglobalistične demonstracije namreč kažejo na to, da sistem deluje tako, da vzpodbuja ekstremizem, saj se kasneje tako obračuna s celotnim antiglobalizmom.