Quantcast
Radio1_v_zivo


Naložbe v TEB
| 23. 2. 2016 16:37
V Termoelektrarni Brestanica bodo zamenjali plinski ogregat
Ključne besede:     TE Brestanica    naložbe    nov agregat    Stenmark    CGP
Nina Ribič, pravnica v TEB, Tomislav Malgaj in Jure Colarič
Nina Ribič, pravnica v TEB, Tomislav Malgaj in Jure Colarič

V Termoelektrarni Brestanica (TEB) so pred zelo pomembno naložbo, ki bo ohranila vlogo termoelektrarne v slovenskem energetskem sistemu. Koliko elektrike proizvedejo, je odvisno od potreb in števila izpadov drugih energetskih objektov – nuklearke, hidroelektrarn. Lani so jo za te potrebe zagnali 47-krat.

 

Zamenjavo plinskega agregata bodo izvedli v štirih sklopih in sicer LOT 1 je dobava in montaža glavne tehnološke opreme, LOT 2 je elektro oprema, LOT 3 so pomožni sistemi in LOT 4 so gradbena dela. Za dobavo in montažo tehnološke opreme so že podpisali pogodbo s konzorcijem Stenmark - to je Siemens Slovenija in Siemens Švedska, za gradbena dela pa z novomeškim CGP-jem, je povedal direktor Tomislav Malgaj. Celotna naložba je ocenjena na 35 milijonov evrov, 70 odstotkov imajo svojega denarja, za ostalo bodo najeli kredit, porok zanj bo GEN energija. Sicer pa je vrednost dobave in montaže tehnološke opreme 18,5 milijona evrov, vrednost gradbenih del pa je 4,5 milijona erov. Za LOT 2 in LOT 3 še nimajo podpisanih pogodb.

 

Pri zamenjavi plinskega agregata, ki deluje že 40 let, gre za bistvene spremembe v tehnologiji, pravzaprav sta tehnologiji neprimerljivi, je pojasnil vodja tehničnega sektorja in vodja projekta Jure Colarič. Nova tehnologija omogoča bistveno boljši izkoristek z nižjimi vrednostmi emisij, ker je tudi nižja poraba goriva. Pomembni pa sta še dve lastnosti – zagon na polni moči v 13 minutah in »zagon iz teme«, kar pomeni, da turbino lahko zaženejo tudi, če slovenski energetski sistem popolnoma razpade, torej da ni elektrike. To se je recimo zgodilo leta 1980. Uporabljajo zemeljski plin, če ga ni, ga nadomestijo s tekočim gorivom.To se je recimo zgodilo leta 1980.

 

Dela se bodo začela letos aprila in predvidoma zaključila maja 2018.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del