Quantcast
Radio1_v_zivo


Dokapitalizacija Palome stoji
| 18. 2. 2016 8:14
Kapital nujen za razvoj družbe
Ključne besede:     Paloma    kapital    dokapitalizacija
 Postopek dokapitalizacije in privatizacije stoji.
Postopek dokapitalizacije in privatizacije stoji.

Potem ko je delničarju Palome, podjetju Nevija, uspelo iztržiti začasno odredbo za zavarovanje nedenarne terjatve, ki jo je vložil skupaj z izpodbojno tožbo zoper skupščinski sklep o dokapitalizaciji Palome s strani sklada Abris, je to uspelo še delničarju Arca Capital Bohemia. Postopek dokapitalizacije in privatizacije tako stoji.

Predstavnici nekaterih malih delničarjev Palome Neveni Tei Gorjup oz. njenemu podjetje Nevija je na mariborskem sodišču v prvih dneh februarja uspelo, da je to začasno prepovedalo izpeljavo izglasovane dokapitalizacije na januarski skupščini ter privatizacije Palome in vseh s tem povezanih postopkov.

Okrožno sodišče v Mariboru je v ponedeljek izdalo še eno tovrstno začasno odredbo, ki jo je po napovedih sprožila 8,6-odstotna delničarka Palome, družbe Arca Capital Bohemia, je  sporočila Gorjupova. Pravne postopke je Arka sicer sprožila iz enakih razlogov kot Nevija.

V Palomi so v torek vložili ugovor zoper sklep o izdaji začasne odredbe, so sporočili iz družbe. S tem želijo "doseči nadaljevanje dokapitalizacije družbe, ki je bila potrjena na skupščini delničarjev s skoraj soglasno večino, in sicer z več kot 99 odstotki oddanih glasov".

Enako bo družba ravnala tudi v vsakršnih nadaljnjih aktivnostih, ki so namenjeni onemogočanju ali zaustavitvi nadaljevanja postopka, ki škodujejo družbi, so še napovedali. Te so namreč po njihovem usklajene aktivnosti le nekaterih manjšinskih delničarjev, ki sodelujejo z Eco Investom. Zato bo družba uporabila tudi v nadaljevanju vsa pravna sredstva za nadaljevanje in tudi uspešen zaključek dokapitalizacije. Celotnega gradiva družba sicer še ni prejela.

Srž spora je v tem, da je Slovenski državni holding (SDH) za novega lastnika Palome, ki bi jo tudi dokapitaliziral v višini 15 milijonov evrov, izbral poljski sklad Abris, in ne slovaškega Eco Investa. Ta je na ciljni črti ponujal boljšo ceno in zanj so na skupščini navijali mali delničarji.

Gorjupova je nato vložila izpodbojno tožbo za razveljavitev skupščinskega sklepa, obe začasni odredbi pa bosta veljali še 30 dni po pravnomočno zaključenem pravdnem postopku. V Palomi medtem opozarjajo, da nujno potrebujejo denar za zagon razvojnih projektov in da lahko spor usodno vpliva na obstoj družbe.

"Za nadaljnjo stabilnost družbe je nujen uspešno zaključen postopek pridobivanja kapitala za razvoj," so zapisali danes. "V letošnjem letu načrtujemo 4,9 milijonov evrov investicij, do leta 2020 pa skoraj 70 milijonov," so poudarili.

Če svežega kapitala ne bodo pridobili v čim krajšem času, bodo morali nekatere razvojne projekte, kot so povečanje energetske učinkovitosti, proizvodne kapacitete, izboljšanje delovnih pogojev, preložiti ali celo opustiti, so zagrozili. To pa bo po njihovem ogrozilo nadaljnji razvoj in obstoj Palome, kar bo posledično zmanjšalo tudi njeno vrednost za lastnike.

A takšni pritiski po mnenju malih delničarjev niso na mestu, saj da je dogovor za vplačilo kapitala šele novembra, opozarja Gorjupova. SDH in Palomi pa ponuja rešitev, naj namesto čakanja na sodišče skličeta novo skupščino, razveljavita prvotni sklep in sprejmeta ponudbo Slovakov, "ki jo imata še vedno na mizi".

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del