Quantcast
Radio1_v_zivo


Pomagamo Tjaši premagati zahrbtno krvno bolezen
Radio 1 priporoča | 11. 2. 2016 13:50
Radio 1 bo prispeval 1.000 EUR
Ključne besede:     dobrodelnost    pomagam    zdravljenje    levkemija

Po internetu je zaokrožila zgodba Tjaše, 27-letne Primorke in magistrske študentke inkluzivne pedagogike, ki je ganila marsikaterega Slovenca. Tako radi bi zapisali pozitiven prispevek pa je žal zgodba žalostna in srceparajoča.

Tjaši so se razblinile vse sanje, ko so ji zdravniki lanskega julija postavili diagnozo mielodisplastičnega sindroma - bolezni kostnega mozga, ki prizadene tvorbo krvnih celic in se v več kot 80% pojavi pri populaciji starejši od 60 let. V najbolj neugodni obliki lahko vodi celo do levkemije. Pri svojih 27-ih letih je tako ena redkih mlajših pacientov s to diagnozo in edino možno zdravljenje v Sloveniji predstavlja presaditev kostnega mozga, ki pa lahko prinese težke posledice kot so trajne okvare organov, akutna levkemija ali še huje. 


Z željo po kvalitetnem življenju in v izogib vsem izredno težkim posledicam presaditve kostnega mozga, se je odpravila na zdravljenje v hannoversko kliniko v Nemčiji. Skozi je dala 4 terapije, a izkazalo se je, da bo za možnost ozdravitve potrebnih vsaj še enkrat toliko, če ne več. Stroški terapij, na katere hodi vsakih 5 tednov znesejo več kot 4.000 EUR, ki pa si jih Tjaša in njena družina ne morejo več privoščiti. S svojo zgodbo se je zato obrnila na Slovenijo in strnila svoje misli na spletni strani www.waterlily.si. Za nadaljnje zdravljenje bo predvidoma potrebovala še vsaj 6 terapij, ki znašajo 24.000 EUR.

"V teh mesecih se je zgodilo veliko, vendar je v tem zapisu premalo prostora, da strnem vsa čustva, doživljanja in razmišljanja. Nenazadnje pa bi rada z vami delila pozitivnejšo plat bolezni, katero sem kaj kmalu sprejela kot priložnost za novo življenje. Če se navežem na moj najljubši citat, lahko rečem, da sem »izbrala« TEŽO, katera je mojemu mlademu in na trenutke zbeganemu življenju pred boleznijo, dala resničen smisel. Končno vem kdo sem in kaj želim. Spoznala sem, da se v najtežjih trenutkih dokopljemo do resničnega bistva sebe, do neskončnega vira moči in želje po tako dragocenem življenju. Vem, da je pred mano še težka pot, vendar se veselim novih zmag in življenja, ko bo vse mimo." je zapisala pogumna Primorka, katere zgodba se je dotaknila naših src. 

S Tjašo, ki je trenutno na Obali, sta govorila Tomaž Klepač in Iztok Gustinčič, v videu pa se je zahvalila vsem dobrim ljudem, ki so donirala in za vse spodbudne besede, ki jih v teh dneh ni malo.

Vsi, ki bi želeli Tjaši pomagati, lahko sredstva donirate na spodnji TRR, Radio 1 bo prispeval 1.000 EUR.

 

Tjaša Likar, Čevljarska ulica 17, 6000 Koper

TRR: SI56 6100 0001 2926 955 (Delavska hranilnica d.d.)

Namen: donacija, SWIFT/BIC: HDELSI22

E-mail: tjasalikar88@gmail.com

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del