Quantcast
Radio1_v_zivo


Elektrarna državi povezuje
| 9. 2. 2016 17:28
Slovenski in hrvaški evroposlanci Ljudske stranke v NEK
Ključne besede:     NEK    evropski poslanci Slovenije in Hrvaške
Evroposlanci pred NEK
Evroposlanci pred NEK

Franc Bogovič, slovenski evroposlanec
PRENESI DATOTEKO
o vlogi nuklearke v obeh državah

Pobudo za obisk in ogled krške nuklearke je dal slovenski evroposlanec Ljudske stranke in nekdanji župan krškega Franc Bogovič. Udeležilo se ga je vseh pet hrvaških evroposlancev, slovenski so bili trije – poleg Bogoviča, SLS, še Milan Zver in Romana Tomc, oba SDS, manjkala sta Lojze Peterle, Nova Slovenija, in Patricija Šulin, SDS.

 

Srečali so se s predsednikom uprave Stanetom Rožmanom in članom uprave Hrvojem Perharićem, direktorjem Agencija za radioaktivne odpadke Tomažem Žagarjem, podpredsednikom nadzornikov in direktorjem Gen energije Martinom Novšakom in še nekaterimi.

 

Bogovič je po ogledu povedal, da je bil glavni namen obiska nadgradnja uspešnega sodelovanja med evroposlanci obeh držav. Čeprav se včasih zdi, da nuklearka državi razdvaja, da predstavlja problem v meddržavnih odnosih, je dejstvo, da imata obe državi od nje koristi, tako gospodarske kot ekonomske. Po letu 2003, ko je bila podpisana še meddržavna pogodba, pa sta tudi zgled, kako naj bi države sodelovale med seboj, je dejal Bogovič.

 

Da so evropki poslanci pokazali zanimanje za elektrarno, je razveselilo tudi njenega prvega moža Staneta Rožmana. Tako so se lahko razblinile nekatere nejasnosti in dvomi o varnem obratovanju nuklearke. Zato upa, da bodo iz nuklearke odnesli pozitivne vtise. Saj preko njih lahko pridejo prave in objektivne informacije do pravih ljudi, ki so odločevalci in kreatorji evropske politike in nacionalnih politik, meni Rožman.

 

Seveda niso mogli mimo dveh ključnih vprašanj – gradnje odlagališča za nizko in srednje radioaktivne odpadke, kjer še ni padla odločitev, ali bosta državi odlagališče gradili skupaj ali vsaka zase. Vendar to odločitev morata sprejeti vladi obeh držav. Prav tako je odprto vprašanje drugega bloka nuklarke. Direktor GEN-a Martin Novšak je povedal, da pri njih postopki tečejo, kolikor je potrebno, odločitev o drugem bloku pa bo znana, ko bo država sprejela energetsko strategijo in vanjo zapisala tudi gradnjo drugega bloka NEK.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del