Quantcast
Radio1_v_zivo


Zakaj imajo moški bradavice?
Radio 1 priporoča | 7. 2. 2016 7:00
Spoznaj 7 delov telesa, ki so povsem odveč
Ključne besede:     zanimivosti    telo    človek

V šestih milijonih letih evolucije so se naša telesa precej spremenila, pri tem pa smo ohranili nekaj "dediščine" svojih prednikov, čeprav nam danes prav nič več ne koristi.

 

Trtica
Ljudje več ne potrebujemo repov, saj imamo tudi brez njih odlično ravnotežje, a ga ima kljub temu prav vsak od nas vsaj del življenja. Med petim in osmim tednom po spočetju se pri zarodkih namreč pojavi »repek«, ki pa kmalu izgine in se razvije v trtico.

 

 

 

Moške bradavice
Če poenostavimo, imajo moški bradavice zato ker bi lahko bili ženske. Prvih 60 dni se zarodki razvijajo na enak način, ne glede na to, ali gre za moškega ali žensko, šele kasneje, ko so bradavice že razvite, pa začne na razvoj vplivati hormon testosteron. Bradavice pri moških nimajo prav nobene funkcije, a tudi škodijo ne, zato jih naravna selekcija ni izločila iz razvoja.
 


 

 

Modrostni zobje
Modrostni zobje so nam nekoč služili za žvečenje rastlinske hrane, da smo lahko na ta način dobili čim več hranilnih snovi. Sprememba v načinu prehranjevanja je vplivala na evolucijo: naše čeljusti so se precej zmanjšale, modrostni zobje pa so nam danes predvsem v napoto. 
 

 

Kurja polt
Ko smo prestrašeni ali nas zebe, se nam dlake postavijo pokonci in dobimo t. i. »kurjo polt«. Našim prednikom, ki so bili precej bolj kosmati kot mi, so se dlake nasršile, da bi bili videti večji ali da bi zadržali več toplote, dandanes pa je takšen refleks precej nekoristen.
 


 

Tretja veka
V kotičku očesa se nahaja majhna zaplata kože, ki je tam povsem brez potrebe.  Polmesečasa guba sluznice je ostanek tretje veke, s katero živali zaščitijo svoje oko.
 


 

Refleks oprijemanja
Če novorojenčku položiš prst v roko, ga bo nezavedno močno stisnil. Gre za refleks oprijemanja, ki ga ima veliko opic, da se tako mladiči čvrsto oprimejo mamine dlake. 
 


 

Miganje z ušesi
Medtem ko je za preživetje nekaterih živali pomembno, da lahko obračajo svoja ušesa, ljudje te sposobnosti ne potrebujemo. Kljub temu imamo vsi mišice, ki nam to omogočajo, le malo pa je ljudi, ki jih uporabljajo za miganje z ušesi.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del