Quantcast
Radio1_v_zivo


Korantov skok
| 3. 2. 2016 7:20
56.Kurentovanje se je začelo tudi uradno
Ključne besede:     Korantov skok    Ptuj    56.Kurentovanje
 Opolnoči se je zgodil že 14. Kurentov skok na domačiji nekdanjega princa karnevala v Budini pri Ptuju.
Opolnoči se je zgodil že 14. Kurentov skok na domačiji nekdanjega princa karnevala v Budini pri Ptuju.

Opolnoči se je zgodil že 14. Kurentov skok na domačiji nekdanjega princa karnevala v Budini pri Ptuju. Tako se je tudi uradno začelo 56. Kurentovanje. 

Kurentovanje je eno večjih etnografskih festivalov v tem delu Evrope. Zaradi koledarskih značilnosti od svečnice do pepelnice bo letos Kurentovanje krajše kot običajno a župan mora za nekaj dni oblast preda princu karnevala. Po besedah predsednika organizacijskega odbora Branka Brumna se bo v sedmih dneh zvrstilo več kot 90 različnih pustnih dogodkov.

25 skupin bo nastopilo z več kot 600 kurenti. Gostovalo bo 17 skupin iz evropskega in afriškega prostora, celo manjša skupinica s Karibov.

"Pomen tega bogastva želimo približati tudi mladim ter s tem spodbujati ohranjanje in negovanje tradicije v prihodnje ter povečati zavedanje, prepoznavnost in javno dostopnost. Kmalu pričakujemo tudi priznanje Unesca, ki bo kurenta umestil na seznam svetovne kulturne dediščine," je dejal Brumen in dodal, da bo program, ki bo sestavljen iz etnografskega, karnevalskega in umetniškega dela, vnovič poln presežkov, ostaja tudi železni repertoar najbolj obiskanih prireditev.

Festival je dobil tudi novega vodjo projekta Pavla Magdiča, ki je povedal, da proračun dogodka presega 330.000 evrov, od tega bo mestna občina 46.000 evrov namenila iz občinskega proračuna, okoli 150.000 evrov pričakujejo od pokroviteljev, ostalo pa od koncesionarja komercialnega dela prireditve in še iz nekaterih virov.

Kot vsako leto, bo tudi tokrat v času Kurentovanja oblast na Ptuju prevzel princ karnevala, letos bo to drugič zapored Bertold Draneški, ki je tudi danes povabil na obisk vse ljudi dobre volje in vse norčave pustne šeme od blizu in daleč.

Vrhunec bo tudi letos na pustno nedeljo, ko bo največja mednarodna povorka v mesto zagotovo privabila več desettisoč ljudi. Dogajanje se bo naslednji torek zaključilo s pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županu.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del