Quantcast
Radio1_v_zivo


Stroji v Peku so se ustavili
| 26. 1. 2016 17:25
Stečaj Peka je na socialno dno potisnil še več tržiških družin
Ključne besede:     Peko    stečaj    finančna stiska    Tržič    pomoč
Tržiški Peko je končal v stečaju.

Borut Sajovic, župan občine Tržič
PRENESI DATOTEKO
O pomoči delavcem Peka

Delavci tržiškega Peka so po četrtkovem začetku stečajnega postopka danes začeli prejemati odpovedi pogodb o zaposlitvi. Stečajna upraviteljica tržiškega obutvenega podjetja Tadeja Tamše je povedala, da bodo tako lahko delavci čim prej začeli urejati svoj status na zavodu za zaposlovanje, saj NI možnosti za nadaljevanje poslovanja v stečaju. Danes so v proizvodnji zaključevali še zadnja dela in naročila, potem se bo proizvodnja ustavila. Trgovine bodo odrte še nekaj dni, bodo pa skušali pospešiti odprodajo zalog, vsaka odprta trgovina namreč povzroča dodatne stroške

156 ljudi je s stečajem Peka ostalo brez dela. Na zavodu za zaposlovanje bodo delavci prejeli prva izplačila po lanskem novembru. Mnogi so se znašli v hudi finančni stiski.

Župan Občine Tržič Borut Sajovic se je sestal z delavci Peka, predstavniki sindikata in Centra za socialno delo Tržič. Ugotavlja, da je stiska zaposlenih, ki so postali največje žrtve stečaja Peka, velika. Občina Tržič bo preko vseh socialnih mehanizmov, ki jih ima (denarna socialna pomoč, enkratna denarna pomoč iz sredstev proračuna, znižano plačilo vrtcev, subvencije stanarin, subvencije šolske prehrane) pomagala 84 občanom, ki so ob nastali situaciji ostali brez dela in vira za preživetje. Ker se župan zaveda, da bo trajalo precej časa, preden bo prišla pomoč državnih ustanov do njih, se je odločil, da skliče izredno korespondenčno sejo Občinskega sveta Občine Tržič. Na njej svetnicam in svetnikom predlaga odobritev posebne finančne pomoči delavcem Peka, ki bo še hitrejša in učinkovitejša.