Quantcast
Radio1_v_zivo


Kako prepoznati lažnivca
Radio 1 priporoča | 27. 1. 2016 15:06
Razkrije ga teh 10 znakov
Ključne besede:     laganje    psihologija    seznam    test

Še tako dobrega lažnivca razkrijejo detajli, ki nam lahko pomagajo odkriti, da nekdo ne govori resnice. Naslednjič, ko boš imel občutek, da te nekdo želi naplahtati, bodi pozoren, če pokaže katerega od teh znakov in ga ujemi na laži, preden bo prepozno!

 

1. Ne želi sodelovati

 


Lažnivci so nagnjeni k ugovarjanju in negativnemu govorjenju. Le stežka sodelujejo in najraje zavzamejo sovražno držo, ker si s tem zmanjšajo možnost napake.

 

2. Ne dela, kar govori

 


Med tem, kar izreče in njegovo telesno govorico je veliko odstopanj – barva njegovega glasu ni usklajena z obraznimi izrazi, kar kaže, da svojih izjav ne podkrepi s čustvi.

 

3. Ne nagiba glave

 


Ko smo sproščeni in odgovarjamo iskreno, pri pogovarjanju nekoliko nagnemo glavo na eno ali drugo stran. Lažnivec vprašanja smatra kot grožnjo, zato se drži vzravnano in zelo togo.

 

4. Izogiba se očesnemu stiku

 

 

Laganje ljudem predstavlja stres, zato se izogibajo pogledu v sogovornikove oči. Pogosto gledajo na stran ali v tla. Manj kot je v pogovoru očesnega stika, večja verjetnost je, da sogovornik laže.

 

5. Dajo več informacij, kot je potrebno

 


Ta taktika je zelo pogosta pri izkušenih lažnivcih, ki svojo zgodbo tako zelo zapletejo podrobnostmi, da sogovornika popolnoma zmedejo. Pogosto uporabljajo veznik »ampak« ter celo stavek »Vem, da boš mislil, da lažem«,  namesto besede »ne« rečejo »tega nikoli ne bi naredil«, s čimer želijo pogovor manipulirati v svojo korist.

 

6. Uporablja razpoznaven vzorec govorjenja

 


Bodi pozoren, kako sogovornik uporablja zaimke. Če pred samostalnike pogosto postavlja zaimke »ta« in »to« (npr. »nikoli nisem imel odnosov s to žensko«, »ne vem, kam je šel ta denar«), se žali na ta način od njih oddaljiti in vas pripeljati do napačnih zaključkov.

 

7. Izda ga lahko tudi potenje

 


Nekateri ljudje se opazno potijo, ko so pod stresom, zato je to tudi eden od parametrov, ki jih merijo na poligrafskih testih laganja. Poleg tega lažnivci pogosto zardijo, nemalokrat so jim tudi tresejo roke, zaradi česar navadno med laganjem radi v rokah kaj držijo.

 

8. Prekomerno filozofira

 


Lažnivci pogosto govorijo slovnično pravilno, uporabljajo dolge besede ter se izogibajo skrajšanih oblik fraz. Vse to so znaki, da gre za načrtovan govor in ne spontan, sproščen pogovor.

 

9. Kam vrže pogled?

 


Ena najbolj uspešnih tehnik za lov na lažnivce je opazovanje premikanja njihovih oči.  Če sogovornik takoj po vprašanju pogleda levo, to kaže na laž, pogled v desno pa, da govori resnico.

 

10. Zgodba je vsakič drugačna

 


Prosi ga, da ponovi svojo zgodbo, a v obratnem vrstnem redu. Gre za policijsko metodo, ki je navadno zelo učinkovita pri odkrivanju laži – če je lagal, bo ta naloga zanj precej zapletena.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del