Quantcast
Radio1_v_zivo


Se spomniš svojega zadnjega CD-ja?
Robert Roškar | 25. 1. 2016 11:20
Stara glasba v prodaji prehitela novo
Ključne besede:     matjaž lovše    glasba    CD

Ameriški založniki so v preteklem letu opazili zanimiv trend: pri nakupu CD-jev in vinilk se raje kot za nove albume odločamo za nakup starejše glasbe. V letu 2015 se je namreč prvič v zgodovini zgodilo, da je prodaja fizičnih izvodov starih albumov prehitela nove izdaje.

 

Eden od razlogov, zakaj se proda več starejših albumov, je gotovo spremenjen način poslušanja glasbe pri mladih – raje, kot da bi novo glasbo kupili, jo poslušajo preko »streaming« platform, kot sta Spotify ali Apple Music.

 

V glasbeni industriji pravijo, da lahko prodajni uspeh starejših albumov deloma pripišemo tudi »preporodu vinilk«. V lanskem letu se je namreč njihova prodaja povečala, na prvem mestu pa še vedno kraljujejo CD plošče, ki so jih v ZDA lani prodali več kot 241 milijonov.

 

Med tistimi, ki radi kupijo plošče svojih najljubših glasbenikov, je tudi Matjaž Lovše. Njegov zadnji nakup je bil "Best of" album skupine Van Halen -  kateri pa je bil zadnji CD, ki si ga ti kupil/a? Od katerega se bi najtežje ločil/a? Zapiši ga v komentar, na našo Facebook strani ali pa pošlji SMS na 051 300 300!