Quantcast
Radio1_v_zivo


Župani so potegnili črto
| 22. 1. 2016 17:34
Posavske občine povezujejo projekti in izzivi
Ključne besede:     Posavski župani    skupni projekti    načrti    
 Posavski župani
Aleš Kegljevič, Franjo Debelak, Ivan Molan, Miran Stanko, Tomaž Režun in Srečko Ocvirk

Tradicionalno srečanje posavskih županov z novinarji, ki poročajo iz Posavja, je vsako leto v drugi občini – letos je bil gostitelj brežiški župan Ivan Molan. Sicer gre za razvojno regijo Posavje, v katero sta poleg štirih posavskih občin – Brežice, Krško, Kostanjevica na Krki in Sevnica – vključeni še občini Radeče in Bistrica ob Sotli. Srečanja so se poleg Molana udeležili Miran Stanko iz Krškega, Aleš Kegljevič, podžupan iz Kostanjevice na Krki, župan Ladko Petretič je namreč zbolel, Srečko Ocvirk iz Sevnice, Tomaž Režun iz Radeč, ki je tudi predsednik Sveta Regije Posavje, in Franjo Debelak iz Bistrice ob Sotli.

 

Župani so na kratko predstavili dosežke preteklega leta, izpostavili skupne projekte, ki jih povezujejo in so jih skupaj uresničili v prejšnji finančni perspektivi, kot sta hidralične izboljšave vodovoda in projekt posavskih tržnic pod imenom »Posavska špajza«. Izpostavili pa so tudi skupne težave. To je nižanje sredstev države, gre za povprečnine in sofinanciranje pri naložbah, pa tudi pomanjkanje posluha vlade za podeželske in obmejne kraje Slovenije.

 

Prednostne naloge posavskih občin v letu 2016 so namenjene zagotavljanju ali vsaj ohranjanju kakovosti življenja občank in občanov. Med glavnimi nalogami so varovanje okolja, vodooskrba, zagotavljanje pogojev za razvoj lokalnega gospodarstva, od obrtnih con do prometnih povezav, vlaganja na področju vzgoje in izobraževanja ter enakomeren razvoj vseh krajev v Posavju.

 

V Krškem upajo na izgradnjo dela obvoznice od mostu do poslovno-trgovskega centra in začetek izgradnje tretjega mostu čez Savo, oboje je povezano z igradnjo brežiške hidroelektrarne. V Brežicah bo največji projekt obnova in dogradnja osnovne šole v Cerkljah ob Krki. V Kostanjevici na Krki si v prvi vrsti želijo bolj konstruktivnega sodelovanja v občinskem svetu in napovedujejo gradnjo filtrirnega sistema ter zmanjšanje prometa skozi mesto. V Sevnici znova poudarjajo velik pomen prometnih povezav in že dolgo obljubljeno 3. razvojno os, ki bi Sevnico povezala s Celjem in Novim mestom. V Radečah si čimprej želijo nove razpise, ki bi jim omogočili črpanje evropskih sredstev iz nove perspektive. V Bistrici ob Sotli pa so leto začeli »po kraljevsko«, saj imajo vinsko kraljico Slovenije, na kar so zelo ponosni in ta naslov bodo "vnovčili" za razvoj turizma, promocijo podeželja, lokalno pridelane hrane, odličnega vina in vrhunske kulture.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del