Quantcast
Radio1_v_zivo


Odškodnina za zlorabo plačana
| 19. 1. 2016 16:30
Katoliška cerkev mora odgovarjati za grehe duhovnikov
Ključne besede:     Karel Jošt    zloraba otrok    Vrhovno sodišče    odškodnina
 Karel Jošt
Karel Jošt

Po Višjem sodišču je v primeru nekdanjega župnika Karla Jošta iz Artič tudi Vrhovno sodišče, kot najvišja stopnja v državi, odločilo, da Katoliška cerkev mora prevzeti odgovornost za ravnanje svojih duhovnikov. Oškodovanki, ki jo je Jošt kot veroučenko spolno zlorabljal, je potrdilo 80 tisoč evrov odškodnine.

 

Zagovornik oškodovanke Rok Čeferin pravi, da je to precedens v slovenskem sodstvu, ki bo omogočil tudi drugim oškodovankam, da bi lažje uspele pri zahtevah za odškodnino, če so bile žrtve spolne zlorabe duhovnika. Absolutni zastaralni rok je anmreč 20 let od zadnjega kaznivega dejanja.

 

Odškodnina je bila sicer takoj po pravnomočnosti sodbe Višjega sodišča že izplačana. Obe škofiji in župnija Artiče imajo zdaj scer še možnost pritožbe na Ustavno sodišče, da bi dokazače kršitev ustavnih pravic, vendar je zelo malo možnosti, da bi uspele, zato Čeferin meni, da je postopek v primeru »župnik Jošt« končan.

 

Spomnimo, da je obtožnica Joštu očitala 16 kaznivih dejanj spolne zlorabe otrok. Do sodbe pa ni prišlo, ker je obdolženi januarja 2007 v duhovniškem domu v Mariboru umrl.