Radio1_v_zivo


Kranj in okolica: razsaja trebušni virus!
| 15. 1. 2016 16:27
Na nekaterih šolah manjka tudi tretjina učencev!
Ključne besede:     šole    virus    trebušni    Šenčur    Cerklje
Pomembno je dosledno in pravilno umivanje rok!

Stanka Naglič, pomočnica ravnateljice OŠ Šenčur
PRENESI DATOTEKO
Koliko učencev manjka, kakšna je organizacija pouka?

Na Osnovni šoli Šenčur manjka kar tretjina učencev, veliko učencev je zbolelo tudi na OŠ Cerklje na Gorenjskem.

Obvestilo NIJZ:

V zadnjem času se je v šoli pojavilo več primerov črevesnega nalezljivega obolenja. Virusi se izločajo z blatom okuženih ljudi in se prenašajo z rokami, živili, vodo, preko onesnaženih površin in kapljično pri bruhanju, kakor tudi z direktnim stikom človek – človek. Za okužbo je potrebno zelo majhno število virusnih delcev. Inkubacijska doba, to je čas od okužbe do prvih znakov obolenja, je običajno 24 do 72 ur. Večina obolelih navaja slabost, bruhanje, drisko in trebušne krče, nekateri bolniki imajo tudi vročino, glavobol in bolečine v mišicah.

Zdravljenje je simptomatsko. Bolnik naj počiva in pije dovolj tekočine. Posebno zdravljenje običajno ni potrebno. Če so prebavne težave zelo izrazite in ne minejo v nekaj dneh, je potrebno poiskati zdravniško pomoč. Bolezen običajno mine v 4 – 6 dneh. Pri kroničnih bolnikih, dojenčkih in starejših je potek bolezni lahko bolj zapleten.

Bolezen se zaradi tesnih stikov hitro širi v ustanovah, kot so vrtci, bolnišnice in domovi za starejše občane in lahko prizadene veliko ljudi.

Preprečevanje okužbe:

Pomembna je skrb za osebno higieno. Najpomembnejši ukrep je umivanje rok s toplo vodo in milom, posebno po uporabi stranišča. Skrbeti moramo tudi za higieno in čiščenje toaletnih

prostorov ter čiščenje površin, ki se jih dotikamo z rokami. Izbruhanino se najprej prekrije in razkuži, počisti in ponovno razkuži. Nujno je tudi učinkovito prezračevanje prostorov.

Zavedati se je potrebno, da bolna oseba lahko okuži hrano, ki jo pripravlja ali servira, preko te hrane pa se nadalje lahko okuži večje število ljudi. Posteljnino, brisače in drugo perilo se lahko pere z običajnim pralnim praškom, prav tako se ročno ali strojno z običajnim detergentom pomiva posoda.

Da se omeji nadaljnje širjenje bolezni, naj bolnik ostane doma (ne sprejema in ne hodi na obiske, začasno je izločen iz skupine – vrtca, šole, delovnega mesta...). V skupino se lahko vrne 48 ur po prenehanju težav (zadnje bruhanje ali driska).