Quantcast
Radio1_v_zivo


5 trikov za uspeh na izpitu
Od polnoči do štirih | 15. 1. 2016 17:38
Tudi pri učenju je pot pomembnejša od cilja!
Ključne besede:     izpiti    študenti    učenje    triki    nasveti

Za študente se začenja najbolj neprijeten del študija - izpitno obdobje. Da bo to kar se da uspešno, smo zbrali nekaj nasvetov izkušenih študentskih mačkov:


1. Beri, kar je pomembno
Če tvoje študijsko gradivo obsega večsto strani, je najboljše, da ga bereš selektivno. Če gre za strokovne tekste, je najboljše prebrati uvod, prvo in zadnjo poved vsakega odstavka in na koncu še zaključek. Tako izločiš bistvo besedila.

 


2. Naredi si dobre zapiske

Svoje skombiniraj s tistimi od najbolj "pridnih" sošolcev in si pomagaj s stopenjskim barvnim označevanjem: eno barvo npr. uporabi za vse glavne pojme, drugo za razlago pojmov, tretje za manj pomembne informacije. Zapiske spremeni v strnjene izpiske, s tem pa si pomagaj z miselnimi vzorci, risbicami in preglednimi seznami.

 

Kratek povzetek celotne snovi, pomembne pojme, zapletene enačbe ali glavne koncepte izpišite na list in ga prilepite na ogledalo v kopalnici, nad štedilnik ali pa na katerokoli drugo mesto v hiši ali stanovanju, kjer se pogosto zadržujete," svetujejo na študentskem portalu Dostop. Tako boste vsakič ko boste blizu, prebrali kar piše na listu in si zlahka zapomnili tudi tiste podatke, ki so vas do sedaj vedno mučili.

 

3. Izkoristi spomin
Povzetke zapiši na manjše kartice, ki jih lahko vzameš s seboj in tako snov ponavjaš povsod, za ta namen pa lahko uporabiš tudi svoj pametni telefon, na katerega lahko tudi posnameš avdio zapiskov.


4. Izpopolni znanje
Če katerega dela snovi ne razumeš, za pomoč prosi sošolce, asistenta ali celo profesorja. Pri tem dobro prešudirav vso snov, da boš znal zastaviti pravo in čim bolj natančno vprašanje.


5. V slogi je moč
S sošolci se dogovorite za skupinsko učenje, na katerem se lahko pogovorite o snovi. Na ta način lahko ujameš kakšno podrobnost, ki bi jo sicer izpustil in se prepričaš, če res pravilno razumeš snov.
Imaš tudi ti kak nasvet za boljše učenje? Deli ga v komentarju!

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del