Quantcast
Radio1_v_zivo


Na Žalah imajo vse podatke
| 13. 1. 2016 18:11
V Črnomlju naj bi pokopavali žare brez posmrtnih ostankov
Ključne besede:     Sojenje    pogrebnik Boštjan Malerič    Črnomelj    prazne žare
 Odvetnik Igor Smolej
Maleričev zagovornik Igor Smolej

Domen Kokalj, vodja pogrebne dejavnosti na Žalah
PRENESI DATOTEKO
o sledljivosti posmrtnih ostankov pokojnika ob upepelitvi

Ali je črnomaljski pogrebnik Boštjan Malerič res pokopaval prazne žare, ne bo težko dokazati. Na ljubljanskih Žalah, kjer opravijo večino upepelitev, obstajajo vsi podatki - kdaj je bil pokojnik pripeljan, kdaj je bil upepeljen in kdaj je bila žara predana pogrebni službi ali svojcem, zatrjuje vodja pogrebne dejavnosti Domen Kokalj.

 

Pojasnil je, da ob prevzemu trupla v krsti, to dobi zaporedno številko upepelitve, ki je vtisnjena tudi na šamotni plošči, ki gre skupaj s truplom v krematorij. Napak ni. Ob sprejemu pogrebni službi tudi izdajo sprejemni list, na katerem že takrat piše, kdaj so pokojnika sprejeli, kdaj bo postopek upepelitve, ki se lahko zgodi najprej po 36 urah od potrjene smrti, in kdaj je prvi možen termin za prevzem žare. To omogoča, da pogrebna služba s svojci lahko načrtuje pogrebni obred. Kokalj je še priznal, da se zdaj, ko je primer iz Bele krajine prišel v javnost, pogosto zgodi, da svojci želijo preveriti, ali so v žari posmrtni ostanki njihovega pokojnika.

 

Danes je svojo zgodbo, ki sega v leto 2013, na sodišču povedala tudi Maleričeva nekdanja žena Rozalija Gršič, ki ga je ovadila. Trdi namreč, da je žaro pokojnega Avgustina Madroniča pripeljala v mrliško vežico šele potem, ko je bil pogrebni obred že mimo in čez tri dni, ko je čistila vežico, je bila žara še vedno v shrambi za čistila, kjer jo je pustila. Da se dogajajo nepravilnosti, je obvestila Komunalo Črnomelj, Krajevno skupnost in policijo v Črnomlju, a je niso jemali resno. To je bilo konec avgusta, do decembra je zbrala vso dokumentacijo in še enkrat šla na policijo v Črnomlju in takrat zagrozila, da bo šla v Novo mesto ali v Ljubljano, če ne bodo sprejeli njene ovadbe.

 

Maleriču sicer obtožnica očita skrunitve treh trupel, policija je namreč pri ogledu ugotovila, da je v grobu Marije Žugečič, ki so jo pokopali v začetku julija 2013, samo osnovna žara, okrasne pa ne, čeprav Gršičeva trdi, da je bila pokopana v okrasni žari. Sama je s sodelavcem tudi zagrnila žarno nišo s peskom in uredila grob. Kdo bi lahko potem vzel okrasno žaro iz groba, ne ve.

 

Maleriča danes na sodišče ni bilo, njegov zagovornik odvetnik Igor Smolej pa izjav Kokalja in Gršičeve ni želel komentirati.