Quantcast
Radio1_v_zivo


Svetniki za obnovo gradu
| 18. 5. 2010 17:20
Brežiška občina je podpisala pogodbo z ministrstvom
Ključne besede:     brežiški grad    ministrstvo za kulturo    svetniki    pogodba    Attemsi
dvorana
Z denarjem bodo obnovili freske v znameniti viteški dvorani.

Ivan Molan, župan občine Brežice
PRENESI DATOTEKO
o razlogih za podpis
Jure Pezdirc, svetnik PUM
PRENESI DATOTEKO
o svojem predlogu

Brežiška občina je na razpisu Ministrstva za kulturo bila že januarja izbrana med šest tistih, ki so jim bila dodeljena sredstva za prijavljene projekte. Toda denarja za obnovo gradu ni dobila, ker je ministrtsvo med tem ugotovilo, da ni razrešeno lastništvo gradu. Po pritožbi in dodatnih dokazilih, da je vsaj polovica gradu že občinskega in da druge polovice zato ni mogoče vrniti v naravi, je ministrstvo občini le poslalo v podpis pogodbo. Vendar je v njej dodalo aneks, da se v naslednjih petih letih lastništvo ne sme spremeniti, sicer bo občina denar morala vrniti. Na to se je občina spet pritožila, saj tudi če se spremeni lastništvo, bo grad na voljo javnosti, kar je osnovni pogoj za pridobitev denarja.

Ker je bil danes zadnji dan za podpis pogodbe, so se včeraj na izredni seji sešli brežiški svetniki. Večina jih je v razpravi menila, da je pogodbo potrebno podpisati, saj bo grad v vsakem primeru ostal v Brežicah. Ker je potreben obnove, še posebej znamenite freske v viteški dvorani, bi bilo škoda izgubiti še zadnjo priložnost, da občina preko države pridobi evropski denar. Vrednost obnove je sicer 2 milijona evrov, zato bo morala 750.000 evrov primakniti še občina iz proračuna.

Tudi to je bil vzrok, da so nekateri svetniki še pomišljali, ali je pogodbo pometno podpisati ali ne. Predlagali so, da bi se občina na nek način zavarovala, saj samo pogovor s Ferdinandom Attemsom po njihovem mnenju ni dovolj. Jure Pezdirc je menil, da bi bilo potrebno v pogodbo zapisati, da v primeru vračanja denarja državi, če bi do tega prišlo, ne bi finančnega bremena nosila le občina, ampak bi si ga z Attemsi delila.

Ker njegov predlog ni bil sprejet, je Pezdirc glasoval proti podpisu pogodbe, enako tudi Ivan Sušin, ki je imel podobne pomisleke; namreč, da se ne splača vlagati v nekaj, za kar še ne veš, če bo tvoje. Marjan Jurkas pa se je vzdržal.

Ravnateljici potrdili, direktorico umaknili

V nadaljevanju seje so svetniki na predlog mandatno volilne komisije dali soglasje k imenovanju Metke Kržan za ravnateljico OŠ Bizeljsko in Ivanke Baškovič za ravnateljico OŠ Dobova še za en mandate. V obeh šolah je poslovanje in delo pregledal nadzorni odbor in ugotovil, da sta dobro vodeni. Bizeljska je poslovala pozitivno, še posebej pa je bila pohvaljena Baškovičeva, ki je "vedejevstvo" prevzela v zelo kritičnim času, ko je šola imela na računu skoraj 90.000 evrov minusa. Tega ji je od septembra uspelo zmanjšati za polovico.

Svetniki pa bi se morali opredeliti tudi do ponovnega imenovanja Metke Kostevc za direktorico brežiškega centra za socialno delo. Toda komisija ni predlagala soglasja, saj Kostevčeva ni predstavila vizije svojega dela, poleg tega pa so ji očitali neurejene odnose do kolektiva, do občanov in da delo centra v okolju ni dovolj opazno. Zato je župan to točko umaknil z dnevnega reda in bodo o tem odločali na prihodnji seji.

Na koncu so dali še soglasje novim članom Sveta za preventive in vzgojo v cestnem prometu.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del