Quantcast
Radio1_v_zivo


Kolpa prizanesla Belokranjcem
| 12. 1. 2016 14:45
Žično ograjo ponekod že odstranjujejo
Ključne besede:     Žična ograja    Kolpa    Bela krajina    poplave
Kolpa zaenkrat žice ni odnesla seboj.
Kolpa zaenkrat žice ni odnesla seboj. (Foto: Renata Butala)

Mojca Čemas Stjepanovič, županja občine Črnomelj
PRENESI DATOTEKO
o zahtevah Belokranjcev

Kolpa bo začela upadati. V spodnjem toku je na izpostavljenih mestih ob strugi sicer oplavila, vendar ni bila tako deroča in žične ograje ni odnesla seboj. Kljub vsemu si v občini Metlika in Črnomelj prizadevajo, da bi žično ograjo, ki naj bi preprečevala prehod beguncem, čimprej odstranili, je povedala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Takšna ograja v Belo krajino, kjer je več urejenih kopališč, kjer imajo naravni Krajinski park Kolpa, ne sodi. Predlagajo, da ograjo v celoti odstanijo in jo na nekem primernem mestu uskladiščijo, da bi jo lahko znova postavili, če bi bilo to potrebno.

 

Na veliko gospodarsko škodo in na možnost ekološke katastrofe so z Občine Črnomelj že pred časom s protestnim pismom opozorili tudi predsednika vlade Mira Cerarja, odgovora še niso dobili. V prestolnici so v podporo svojim rojakom protestirali člani Društva Bela krajina Ljubljana, ki prav tako trdijo, da žična ograja povzroča veliko gospodarsko škodo v regiji, kjer živijo večinoma od turizma.

 

Kako bodo zdaj ukrepali, ko so se uresničile napovedi Belokrancev in je Kolpa prestopila strugo, smo povprašali držanega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica. Namesto njegovega odgovora so nam z ministrstva pojasnili, da bodo ograjo tam, kjer je tok najmočnejši, odstranili. Žično ograjo naj bi zamenjali za panelno, pri čemer bodo upoštevali dogovore in opozorila o poplavljanju Kolpe.

 

Županja Čemas Stjepanovičeva je potrdila, da sta v Belo krajino sinoči prišla državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga in vodja oddelka za državni mejo in tujce na novomeški policijski upravi Anton Štubljar. Dogovorili so se, da bodo žično ograjo odstranili in jo zamenjali s panelno, kar že počnejo. Najprej na tistih odsekih, kjer je to mogoče, ko bo voda upadla, pa bodo nadaljevali.

 

Zdaj so sicer v Beli krajini malo pomirjeni, čisto mirni pa bodo, ko ograje več ne bo, je še dodala Čemas Stjepanovičeva.