Quantcast
Radio1_v_zivo


Velenjsko promenado si je vredno ogledati
| 12. 1. 2016 10:41
Velenjska promenada je top turistična destinacija
Ključne besede:     Velenjska promenada    LandArchs    top destinacija    Enota
 promendada Velenje
Velenjsko mestno promenado so leta 2014 temeljito prenovili.

Velenjska promenada se je znašla med top turističnimi destinacijami za ljubitelje krajinske arhitekture. Svetovno znan spletni portal LandArchs, kjer objavljajo trende iz sveta krajinske arhitekture, je objavil seznam desetih destinacij v Evropi, ki jih je vredno obiskati zaradi izjemnih projektov prenove prostora. Med njimi je na tretjem mestu prenovljena Promenada Velenje, ki je delo arhitekturnega biroja Enota.

 

Kot so zapisali na spletnem portalu, bi malokdo pričakoval takšno krajinsko arhitekturo v mestu s 35 tisoč prebivalci. Ob tem so dodali še, da so v mestu s prenovo reko Pako vrnili prebivalcem in ob njej vzpostavili novo središče mestnega življenja.

 

Z novim in sodobnim mestnim središčem so v Velenju prebivalcem ponudili prijeten prostor za druženje ter pridobili nov prostor za prireditve. Amfiteater ob reki Paki je namenjen za manjše, priložnostne dogodke in koncerte. Na promenadi so že izvedli številne dogodke in z njimi privabili v središče mesta veliko obiskovalcev. Kot odlično koncertno prizorišče se je ob uradnem odprtju promenade izkazala tudi streha garažne hiše. Velenjčanke in Velenjčani so promenado sprejeli za svojo, tam se radi zadržujejo, saj promenada predstavlja pomembno turistično znamenitost Velenja.

 

Poleg velenjske promenade se je na seznamu med drugim znašel tudi Park pošasti na severu italijanske dežele Lacij, Center Zorlu v Istanbulu, nekdanji premogovnik v belgijskem mestu Genk, ki so ga spremenili v kulturno središče, kopališče sredi danske prestolnice ter razgledna ploščad na gori Cardada v Švici.