Quantcast
Radio1_v_zivo


Uživaj v vožnji po snegu!
Radio 1 priporoča | 6. 1. 2016 6:02
5 nasvetov, ki ti bodo olajšali snežne dni
Ključne besede:     sneg    vožnja    zavore    hitrost

Snežni dnevi so lahko izziv za marsikoga. Bolje je tudi, da se v takšnih dnevih ne odpravljaš na pot, če ni nujno. Če pa že moraš, potem upoštevaj te nasvete, da ne bi prišlo do nevšečnosti.

 

 

1. Previdno z volanom


Previdno z volanom in brez hitrih kretenj. Ko menjaš prestave ali zavijaš pa zmanjšaj hitrost. Če pa se ti zazdi, da izgubljaš stik s tlemi oziroma te zanese, ne delaj hitrih kretenj, ampak zmanjšaj hitrost tako, da spuščaš pedalo za plin. Potem poravnaj krmilo, saj ima pnevmatika takrat najboljšo oprijemljivost.

 

Nato krmilo usmeri v smer vožnje. To moraš izvesti hitro. Ta pravila veljajo samo takrat, ko avtomobil izgublja oprijem s cestiščem in drsi. Najbolje je, da zmanjšaš hitrost, saj se s tem izogneš tej situaciji. Uporaba ročne zavore ni priporočena.

 

 

2. Nežno pritiskaj zavoro, ne zanašaj se na ABS


Večina današnjih avtomobilov je opremljena z ABS sistemom, ki ima na snegu lahko nasprotni učinek. Ne čakaj, da elektronika naredi svoje, ampak vzemi stvari v svoje roke. Nežno pritiskaj na zavoro, približno dvakrat na sekundo. Ko pritisneš na zavoro, se težišče avtomobila prevesi na sprednja kolesa. Isto velja tudi, če imate avtomobil brez ABS-a.

 

 

 

3. Speljevanje z mesta

 

Če ti avtomobil v prvi prestavi drsi, prestavi v drugo in dodaj le malo plina. Pri zavijanju prestavi v nižjo prestavo, saj je tako boljši oprijem in nikoli ne zavijaj, če je avtomobil v prostem teku.

 

 

4. Motor


Pri izjemno nizkih temperaturah protizmrzovalno sredstvo lahko zmrzne, zaradi česar se lahko avtomobil pregreva. Najbolje je, da vanj nalijete 2 litra 100 % antifriza (protizmrzovalnega sredstva).

 

 

 

5. Obračanje volana

 

Če se že moraš poslužiti tega, naj traja le nekaj sekund. Če te torej zanese na spolzkem, obrneš volan in dodaš plin. Obrni volan v nasprotni smeri in dodaj malo plina, da se rešiš drsenja. Ko s tem zaključiš, spusti plin in vzpostavi nadzor.