Quantcast
Radio1_v_zivo


Roza spodnjice za ljubezen, rumene za srečo!
Radio 1 priporoča | 31. 12. 2015 12:00
Bizarne novoletne šege iz vsega sveta
Ključne besede:     novo leto    silvestrovo    bizarno    navade

Novo leto prinaša nov začetek in s tem tudi priložnost, da izboljšamo svoje življenje. Povsod po svetu zato poznajo posebne običaje, ki naj bi zagotovili, da bo naslednjih 365 dni še boljših od prejšnjih!

 

Oglej si nekaj nenavadnih šeg iz drugih držav:

 

ARGENTINA

Da bi v svoje življenje priklicali ljubezen, si Argentinke na Silvestrov večer oblečejo novo rožnato spodnje perilo. Točno ob polnoči stopijo naprej z desno nogo, da leto začnejo s »pravo nogo«.

 

 

AVSTRALIJA

Avstralci ob polnoči hodijo po ulicah in razbijajo po loncih in ponvah.

 

 

BRAZILIJA

Brazilci se oblečejo v belo barvo, da s tem odganjajo zle duhove, za srečo v novem letu pa preskočijo sedem valov oceana – enega za vsak dan v tednu. Zadnji dan v letu darujejo cvetje boginji morja Yemoji – če cvetje priplava nazaj, to pomeni, da ga ni sprejela.

 

 

ČILE

Ob polnoči v Čilu pojejo žlico leče, da bi si s tem zagotovili leto, polno dela in denarja. Pred tem pometejo celo hišo, da s tem odstranijo slabo energijo.

 

 

KOLUMBIJA

Kolumbijci, ki si želijo v novem letu potovati, po polnoči svojo ulico prehodijo s praznim kovčkom.

 

 

EKVADOR

V Ekvadorju se od starega leta poslovijo tako, da izdelajo lutko in jo zažgejo, z njo pa tudi iztekajoče se leto, ogenj pa hkrati pozdravlja novo leto. Člani  družine za srečo v novem letu skačejo čez ogenj.

 

 

EL SALVADOR

Ob polnoči v kozarec ubij jajce in ga čez noč pusti na okenski polici. Iz oblike jajca zjutraj napovedujejo, kaj vse jih čaka v novem letu.

 

 

FINSKA

Na silvestrovo usodo napovedujejo tako, da v vodo ulijejo stopljeno kovino.

 

 

GUATEMALA

Prvega januarja ob 12. uri stopijo ven iz hiše in za svoj hrbet vržejo 12 kovancev – s tem naj bi si v novem letu zagotovili denar.

 

 

NIZOZEMSKA

Na silvestrovo jejo oliebollen, ocvrto testo, ki spominja na naše miške.

 

 

FILIPINI

31. decembra zvečer v hiši pogasnejo prav vse luči, da s tem odženejo zle duhove in odprejo vsa vrata, omarice in okna. Ob polnoči stečejo skozi hiš in jih kar se da hitro zaprejo.

 

 

PORTORIKO

Posode napolnijo z vodo, ko ura odbije polnoč pa jih spraznijo pred vhodom v hišo.

 

 

RUSIJA

Na kos papirja napišejo željo, jo zažgejo in pepel usujejo v kozarec penine. Da se želja uresniči, morajo penino spiti v prvi minuti novega leta.

 

 

ŠKOTSKA

Po polnoči začnejo čakati na prvega obiskovalca. Ta s seboj navadno prinese darila, kot so kovanci, kruh, sol, premog ali viski, ki predstavljajo finančno ugodje, hrano, dobre okuse, toploto in dobro voljo v novem letu.

 

 

ŠPANIJA

Ko ura odbije polnoč, pojejo 12 grozdov – vsakega za en zvok zvona, da bi si s tem zagotovili dobrobit.

 

 

TURČIJA

Na silvestrovo skozi okna mečejo granatna jabolka. Bolj kot se ta razbijejo, bolj bo novo leto polno izobilja.

 

 

VENEZUELA

Za srečo v novem letu na silvestrovo oblečejo rumene spodnjice.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del