Quantcast
Radio1_v_zivo


Urgentni center je odprt
| 21. 12. 2015 20:46
V Novem mestu bodo z delom začeli konec meseca
Ključne besede:     Urgentni center    Novo mesto    zdravstvena oskrba
 Trak sta družno prerezali direktorica bolnišnice Mira Retelj in državna sekretarka Nina Pirnat.
Trak sta družno prerezali direktorica bolnišnice Mira Retelj in državna sekretarka Nina Pirnat.

V Novem mestu so danes odprli nov urgentni center. Naložba je vredna skoraj 7 milijonov evrov, dobre 4 milijone je evropskega denarja, ostalo sta dali država in bolnišnica sama, je povedala direktorica Mira Retelj. Za Dolenjsko in Belo krajino je to pomembna pridobitev, ki bo zagotavljala še boljšo zdravstveno oskrbo bolnikom, zaposlenim pa boljše pogoje za delo.

 

Z delom sicer še ne bodo začeli; 28. decembra bodo najprej naredili simulacijo in če ne bo težav, bodo naslednji dan začeli z rednim delom, je pojasnila strokovna direktorica Lučka Kosec. Najprej bo tam interna in kirurška urgenca. Nekaj časa bo urgenca tudi še v Zdravstvenem domu čez cesto, tam bodo nujno medicinsko pomoč bolniki dobili podnevi, ponoči pa bodo za vse poskrbeli v urgentnem centru. Tudi kadrovsko se bodo povezali, saj bolnišnica nima dovolj svojih zdravnikov, predvsem pa bodo v urgentnem centru potrebovali specialiste urgentne medicine.

 

Danes so sicer odprli samo prostore v pritličju, prvo nadstropje še čaka na dokončanje za potrebe urgentnega centra, z nadzidavo dveh etaž v prihodnjih dveh letih pa naj bi dobili prostore, kamor bi preselili kirurgijo in staro interno. Za to bo potrebnih še 14 milijonov evrov, ti naj bi bili zagotovljeni v državnem proračunu, pravi Retljeva, ki bo svoj direktorski stolček kmalu predala naslednici – sedanji direktorici Zdravstvenega doma - Mileni Kramar Zupan. Vlada je namreč njeno imenovanje za štiriletni mandat že potrdila.

 

Nov urgentni center v Novem mestu je odprla državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat, blagoslovil ga je novomeški škof Andrej Glavan.Svoje zadovoljstvo, da so Novo mesto in s tem tudi obe regiji – Dolenjska in Bela krajina – dobili sodobno zdravstveno ustanovo pa je izrazil še novomeški župan Gregor Macedoni.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del