Quantcast
Radio1_v_zivo


Veriga še ne bo sklenjena
| 18. 5. 2010 10:04
Dodatne zahteve oddaljujejo gradnjo hidroelektrarn
Ključne besede:     hidroelektrarne na spodnji Savi    odbor    Niko Galeša
gostje iz Lj
Vesna Metelko Skutnik, ARSO, Marjeta Rejc Saje, MOP, Vojko Sotošek, INFRA, in Jelka Habjan, MOP

Na včerajšnjem odboru za izgradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi so najprej pregledli uresničitev sklepov s prejšnje seje, ki je bila decembra, ter sklepov, ki so jih sprejeli ob obisku predsednika vlade Boruta Pahorja v Krškem aprila letos. Predsednik odbora Niko Galeša je nezadovoljen ugotovil, da sklepi spet niso uresničeni. Državni prostorski načrt za brežiško hidroelektrarno maja ne bo razgrnjen. Po novih zapletih bi bilo realno pričakovati, da bi bil lahko razgrnjen v drugi polovici junija, a je nadaljnja razprava pokazala, da nihče od vpletenih v pripravo DPN-ja ne upa potrditi, da se bo to res zgodilo. "Vedno se postavljajo novi pogoji in novi roki; vse bolj se zdi, da smo v Posavju poskusni zajčki," je bil zelo kritičen Galeša.

Cveto Kosec z Ministrstva za gospodarstvo je priznal, da je bil decembra optimist in je verjel, da bodo postavljeni roki uresničeni. Zdaj se je „posipal s pepelom" in dejal: „Ali sem premalo poznal problematiko ali sem bil zaveden". Okoljsko poročilo namreč ni dobilo pozitivnega mnenja pristojnih ministrstev in Agencije za okolje (ARSO). Slednja zahteva izdelavo še dveh študij in sicer študijo hibridnega hidravljičnega modela in morfološko študijo oziroma študijo prodonosti, je povedala Vesna Metelko Skutnik z omenjene agencije. Poudarila je, da študije niso same sebi namen, ampak da je potrebno ob umestitvi tako velikega projekta proučiti vse nevarne vplive na okolje, tako zaradi prebivalcev na tem območju kot rudi zaradi sosednje Hrvaške. Izpostavila pa je tudi problem športno-rekreacijskega centra, ki ga je v svoje zahteve postavila brežiška občina. Površina bi se naj zmanjšala, na kar pa občina po besedah župana Ivana Molana ne bo pristala.

Direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) Bogdan Barbič je povedal, da sta omenjeni študiji v zaključni fazi izdelave. Ob tem pa opomnil, da morajo študije izdelati za vse hidroelektrarne na Savi, čeprav ob izgradnji teh zahtev ni bilo. Zdaj si želi, da bi na Ministrstvu za okolje (MOP) končno enkrat povedali, kaj vse potrebujejo za izdelavo okoljskega poročila in pripravo DPN-ja, ne pa da vedno zahtevajo nove in nove študije.

Verigo bi nekdo rad razsekal na dele

Nezadovoljstvo so izrazili tudi vsi trije župani. Sevniški Srečko Ocvirk želi, da podjetje INFRA dokonča infrastrukturo ob HE Boštanj in HE Blanca, ker ta še ni urejena, čeprav elektrani poskusno že obratujeta. Od direktorja INFRE Vojka Sotoška je dobil zagotovilo, da so dela v teku, vse pa je odvisno od denarja. Krški župan Franci Bogovič je poudaril, da so bile od vsega začetka hidroelektrarne na spodnji Savi zastavljene kot veriga, zdaj pa vse kaže, da želi nekdo to verigo razsekati na dele. Do Krškega je zadeva tekla, pri krški HE se zatika, brežiška in mokriška pa sta spet vedno bolj odmaknjeni od pogodbenega roka. Tudi brežiški župan Iva Molan meni, da kljub Pahorjevim aprilskim obljubam, kako visoko prioriteto ima projekt, vse stoji namrtvi točki in očitno država ne kaže volje, da bi ga nadaljevala in pripeljala do konca. Po njegovih besedah obstaja celo možnost, da bo brežiška občina od projekta odstopila, ker je zavajanja dovolj.

Glede mokriške hidroelektrarne pa ni problemov, ker še nismo tako daleč, bi lahko poenostavili zaključek včerajšnje seje.