Quantcast
Radio1_v_zivo


To so besede, ki ubijejo vzdušje!
Radio 1 priporoča | 21. 12. 2015 12:22
11 fraz, ki se jim je bolje izogniti
Ključne besede:     odnosi    besede    fraze    ubijejo    vzdušje

Ljudje so lahko zelo inteligentni, kljub temu pa lahko v navadnem pogovoru izpadejo ne preveč pametni ali se osmešijo. Čustveno inteligenco so testirali pri več kot milijon ljudeh in odkrili, da jih veliko nima dobrega občutka za soljudi. Tukaj je nekaj fraz, katerih se izogibaj, če nočeš užaliti sogovornika in če hočeš nadaljevati pogovor.

 

 

1. 'Izgledaš utrujen/a.'

Utrujeni ljudje imajo ponavadi razkuštrane lase ter podočnjake, težko se skoncentrirajo in lahko so malce tečni. Če pa jim to poveš direktno, jim s tem daš vedeti, da ne izgledajo dobro, lahko jih tudi prizadaneš.

 

2. 'Vau, ti si pa fuuuul shujšal/a!'

Saj to je čisto dobronameren komentar, tudi kompliment, vendar pa ustvari občutek, da si kritičen. Če nekomu rečeš, da je izgubil ogromno kilogramov, mu/ji s tem daš vedeti, da je bil/a res debel/a in neprivlačen/a. Če že hočeš dati kompliment, raje reci tej osebi, da izgleda fantastično! S tem ne vključuješ preteklosti, ki je tako ali tako nepomembna.

 

 

3. 'Tako ali tako si bil predober za njo.'

Če rečeš kaj takšnega, namigneš sogovorniku, da nima okusa in da se je slabo odločil. Če že želiš komentirati, je bolje, da rečeš na primer: "Ona je na izgubi!" S tem izrečeš podporo tej osebi in je tudi ne kritiziraš.

 

4. 'Ti vedno ... ' ali ' ti nikoli ...' 

Ljudje so tridimenzionalni, zato ni prav, da jih posplošujemo ali mečemo v isti koš. Namesto tega raje malce olepšaj frazo, kot na primer: "Izgleda, da ti to pogosto narediš ..."

 

5. 'Dobro izgledaš za svoja leta.'

Tale pohvala pa ni ravno pohvala, saj je lahko zelo nesramna, saj s tem namiguješ, da je morda ta oseba stara. Bolje je, če rečeš: "Dobro izgledaš." Pristni komplimenti ne rabijo primerjave.

 

 

6. 'Kot sem že prej rekel/a ...'

Vsi pozabimo kdaj kakšno stvar. Če pa rečeš kaj takšnega, zveni kot da si užaljen, ker moraš nekaj ponovno povedati, kar pa je zelo neprijetno za tvojega sogovornika oziroma za nekoga, ki ga zanima kaj imaš povedati. Če že moraš ponoviti zadevo, poskusi tokrat povedati bolj razločno in počasi, da bo sogovornik razumel in ne bo ponovno spraševal.

 

7. 'Vso srečo.'

Vsekakor ne bo konec sveta, če nekomu zaželiš srečo, toda raje se izogibaj te fraze, saj lahko impliciraš na to, da ta oseba potrebuje srečo za uresničitev ciljev.

Raje reci: "Verjamem vate!" ali "Uspelo ti bo!"

 

8. 'Od tebe je odvisno' ali 'naredi, kar hočeš'.

Četudi se ne strinjaš z vprašanjem ali nimaš pravega odgovora, je tvoje mnenje pomembno za osebo, ki te sprašuje po njem (drugače te sploh ne bi vprašal za mnenje), če ne bi pričakoval odgovora. Bolje kot "od tebe je odvisno" ali "naredi, kar želiš" je reči: "nimam mnenja o tej zadevi, vseeno pa premisli o tem in tem ..." 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del