Quantcast
Radio1_v_zivo


Tristo kosmatih, to je neverjetno!
Radio 1 priporoča | 21. 12. 2015 6:23
Preklinjanje baje dobro vpliva na naše zdravje!
Ključne besede:     preklinjanje    kletvice    znanost

Prekleto, je to sploh mogoče? Preklinjanje je pravzaprav dobro za nas? Znanost pravi, da ja!


So tudi tebe že od malih nog starši učili, da se ne spodobi preklinjati in moraš paziti na svoj jezik? Ves čas smo verjeli, da je preklinjanje grdo, neprivlačno in znak nekulturnosti. Znanost pa trdi nasprotno. Preklinjanje v navalu stresa ali celo na dnevni bazi, menda celo blagodejno vpliva na naše zdravje!

 

Predstavljamo 5 razlogov, ki jih izpostavlja stroka, zakaj je dobro preklinjati:

1. Preklinjanje miri stres in blaži bolečino!

Pozabi na analgetike in sredstva proti bolečinam! Izreci kakšno sočno kletvico in se poslovi od glavobola, ki ti ga je povzročila sodelavka! Raziskovalci iz Univerze Keele so odkrili, da ljudje lažje prenašamo izpostavljanje mrzli vodi in bolečine ob tem, če zraven sočno preklinjamo. To naj bi bilo predvsem povezano s tem, da lažje sprejemamo bolečino, če čustveno reagiramo.

 

2. Tisti, ki preklinja, lažje izraža čustva!

Včasih je težko povedati naglas, kar si misliš in kar čutiš. S kletvicami izražaš svoja čustva, pa čeprav so potisnjena globoko v tvojo podzavest. In takoj se počutiš bolje.3. Preklinjanje je znak inteligence in samozavesti!

No, pravzaprav gre za obširnejši besedni zaklad. Pozabi na mišljenje, da so ljudje, ki preklinjajo, leni in neumni. Raziskava je pokazala, da so tisti, ki za lajšanje stresa pogosto uporabljajo sočne kletvice, mnogo bolj samozavestni in imajo bogat besedni zaklad. Udeleženci ankete so morali v 60 sekundah našteti čim več kletvic, potem pa še čim več živali. Rezultati so zanimivi - tisti, ki so navedli več kletvic, so navedli tudi več živali! 


4. Preklinjanje združuje in povezuje!

Dialog med dvema prijateljema, ki si izmenjujeta kletvice, ko opisujeta svoj dan, sta po mnenju znanstvenikov, mnogo bolj povezana. Prav tako pa naj bi preklinjanje povečevalo skupinsko solidarnost, predvsem v službenem okolju. Dokler ne oblegaš s kletvicami svojega sodelavca. To je potem že mobing. :) 


5) Ko preklinjamo, čutimo moč!


Če imaš slab dan v službi, ali pa te je razjezil partner, je najboljši način, da se spopadeš s situacijo ta, da preprosto zatuliš kakšno sočno skovanko vseh mogočih kletvic, ki jih poznaš in zraven v zrak pomoliš še sredinca! Psihiater Neel Burton pravi, da na tak način prevzamemo nadzor nad situacijo in se počutimo močnejše in ne več tako obupane. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del