Quantcast
Radio1_v_zivo


11 stavkov, ki jih nikoli ne smeš izreči
Radio 1 priporoča | 18. 12. 2015 6:20
Uspešni ljudje teh besed ne poznajo
Ključne besede:     delo    služba    seznam    nasvet    

Nekaterih besed na delovnem mestu nikoli ne smeš izgovoriti, saj lahko v trenutku uničijo tvoj ugled. Najbolj škodljive so tiste, ki te pokažejo v slabi luči, kot nesposobno in nesamozavestno osebo.


Stavki, ki so prepojeni z negativnimi besedami, so tako močni, da jim pravijo kar "ubijalci karier":

 

1. »To ni pošteno!«

Če si odrasel, se bi lahko že zdavnaj naučil, da življenje pač ni pošteno – ko izrečeš te besede, deluješ otročji in naiven. Tudi, če situacija boli, bodi raje konstruktiven, drži se dejstev in ne komentiraj.

 

2. »Ampak tako delamo od nekdaj.«

Živimo v svetu neprestanih sprememb, v katerem takšne besede kažejo na leno osebo, ki ni pripravljena na razvoj in izboljšave.

 

3. »Brez težav.«

Ta stavek pogosto uporabljamo, ko se nam nekdo zahvali ali nas zaprosi, da nekaj naredimo. Kar se nam mogoče zdi kot prazne besede, v resnici deluje, kot da bi lahko njegova prošnja potencialno lahko predstavljala težave, zato raje reci »z veseljem ti pomagam« ali »bilo mi je  v zadovoljstvo«.

 

4. »Jaz mislim … / Tole se bo mogoče slišalo smešno … / Moje vprašanje je morda neumno …«

S temi izrazi manjšaš svojo kredibilnost – tudi če stavek zaključiš z briljantno idejo, je očitno, da ti manjka samozavesti, zaradi česar te bodi drugi manj cenili in spoštovali.

 

5. »Tole bo trajalo samo minutko«

Zaradi takšnih besed kolegi ne bodo pomislili, da si pri svojem delu uren, pač pa da delo opravljaš »na hitro« in površno.

 

6. »Poskusil/a bom.«

Tako kot besede mislim, morda in mogoče tudi poskušanje kaže na pomanjkanje samozavesti za opravljanje naloge. Prevzami odgovornost, pokaži kaj zmoreš in opravi delo ali ponudi alternativo!

 

7. »On je len / nesposoben / bebec.«

Ko enkrat spregovoriš te besede o sodelavcu, jih ne moreš več nikoli vzeti nazaj. Če je resnično takšen, tudi drugi to dobro vedo, če ste se o njem ušteli, pa boš kot bebec izpadel ravno ti.

 

8. »To ni moje delo.«

Ta sarkastično obarvana pripomba deluje, kot da si pripravljen narediti le minimalno količino dela, za katerega si plačan. Kratkoročno je takšna delovna taktika mogoče bolj ugodna, dolgoročno pa ne, saj v očeh nadrejenih hitro postaneš zamenljiv.

 

9. »To ni moja krivda!«

Prelaganje krivde je vedno slaba odločitev. Če si imel kakršno koli vlogo pri nastali škodi, tudi če je bila ta še tako majhna, to priznaj. Če z nastalo situacijo nimaš nič, skušaj dejstva razložiti povsem objektivno, brez čustev.

 

10. »Ne morem.«

Te besede gredo z roko v roki z »ni moja krivda«. Tega stavka ljudje nočejo slišati, ker ga razumejo kot »nočem«. Če neke naloge res ne moreš opraviti, to raje povej s pozitivnimi besedami, na primer: »Tega še ne znam narediti, bi mi lahko kdo pokazal kako?«

 

11. »Sovražim to službo.«

To je zadnja stvar, ki si jo želijo slišati tvoji sodelavci, zaradi takšnih besed pa te bodo imeli za negativno osebo, ki niža moralo celotne ekipe.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del