Quantcast
Radio1_v_zivo


Preveri, kateri tip voznika si
Radio 1 priporoča | 16. 12. 2015 6:24
Med vožnjo kažeš sredinca in sočno preklinjaš?
Ključne besede:     voznik    promet    varnost    goodyear

Si med tistimi vozniki, ki na cesti kar naprej trobijo, ker te nervirajo avtomobili, ki ne speljejo dovolj hitro ob zeleni luči? Odpreš kdaj okno in vozniku v sosednjem avtu na semaforju pokažeš sredinca, ali pa mu postrežeš s kakšno sočno kletvico?  Si eden izmed tistih, ki prekrškov in napak drugih niti ne opazi in se raje posvečaš prijetnejših stvarem, kot je poslušanje najlubše glasbe na radiu? Vsi tvoji morebitni izbruhi  so zdaj opravičeni z znanstveno razlago. 

Raziskava, ki sta jo izvedla Goodyear in LSE razkriva, da se vozniki na cesti zelo različno odzivajo na vedenje drugih udeležencev v prometu. Na podlagi tega so raziskovalci definirali sedem različnih tipov voznikov, ki jih lahko srečaš dnevno na naših cestah, ali pa si tudi sam eden izmed njih. Preveri, v katero skupino spadaš. :) 


1. Učitelj


Želiš, da se drugi vozniki zavedajo, kaj so naredili narobe, zato jih o napakah rad podučiš. Pogosto hupaš ali pa kriliš z rokami.

2. Vsevednež 

Prepričan si, da te obdajajo sami nesposobneži, zadoščenje pa skušaš doseči s kričanjem na druge voznike, z veseljem pa pokažeš tudi sredinca. 3. Tekmovalec 

Vedno moraš biti pred ostalimi vozniki in se razburiš, če ti je kdo v napoto. Ko te želi nekdo prehiteti, hitro pospešiš, v koloni pa ohranjaš minimalno varnostno razdaljo, zato da te nihče ne prehiti.      

4. Kaznovalec

Ko zaslediš napako drugega voznika, ga moraš na to takoj opozoriti. Velikokrat pri tem stopiš iz vozila in pristopiš k drugemu vozniku. Da bo vedel za naslednjič. 

5. Filozof

Ravnanje drugih voznikov sprejemaš brez pretiranih težav in svoja čustva med vožnjo uspešno nadziraš.6. Neprizadet opazovalec

Neprimerno ravnanje drugih udeležencev v prometu dojemaš neosebno. Te voznike označiš za nevarne, sam pa normalno nadaljuješ svojo pot in se z drugimi ne obremenjuješ.  


7. Ubežnik

Med vožnjo poslušaš glasbo ali pa se zamotiš z razmišljanjem o kosilu, ki ga boš pripravil zvečer. Računaš na kakršen koli tok misli, ki te bo odvrnil od razmišljanja o neprimernem ravnanju drugih voznikov. S tem se zaščitiš in pobegneš  pred živčnimi vojnami. 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del