Quantcast
Radio1_v_zivo


Kako preživeti službeno zabavo
Radio 1 priporoča | 15. 12. 2015 6:30
12 napak, ki te lahko stanejo službe
Ključne besede:     nasvet    seznam    zabava    služba

Preden se bomo od leta 2015 poslovili v družbi prijateljev in družine, večino zaposlenih v predprazničnem času čaka še ena pomembna dolžnost: službena novoletna zabava.  Eni se je že vse leto veselijo, drugim predstavlja največjo nočno moro, v vsakem primeru pa tudi tukaj veljajo podobna pravila kot na delovnem mestu. 


A brez skrbi, tudi iz te preizkušnje se da priti v enem kosu, če sledimo tem preprostim nasvetom:

 


1. Udeleži se zabave.

Tudi, če si ne želiš tovrstnega druženja, je pomembno da se prikažeš na službeni zabavi, saj s tem kažeš, da si predan svojemu podjetju. Tvojo odsotnost bodo nadrejeni gotovo opazili in si jo razlagali s tem, da ti za podjetje ni mar.

 

2. Obleci se primerno

Čeprav bo zabava potekala izven delovnih ur, to še ne pomeni, da se lahko oblečeš, kot da greš v klub – pozabi na vse, kar je prekratko, pretesno ali prenizko. Če na svojem delovnem mestu navadno nosiš srajco in obleko, se na zabavi ne prikaži v kavbojkah in majici s kratkimi rokavi.

 

3. Pripravi povabljenca na zabavo

Če boš s seboj pripeljal/a boljšo polovico, ga opozori na to, kako naj se obleče, kdo ima v podjetju katero funkcijo in  katerih tem se je boljše izogibati. 

 

4. Ne napij se

Enega najpomembnejših pravil se drži le malo ljudi, zato pod vplivom alkohola na zabavah pogosto izrečejo kaj neprimernega. Preden se odpraviš ven si zadaj limit pitja in se ga drži. Pri tem pomaga tudi, da si naročiš pijačo, ki ti ni pretirano všeč in jo počasi srkaš ves večer.

 

5. Ne bodi zdolgočasen

Pazi na svojo telesno govorico: če si videti zdolgočasen, je to prav tako hudo, kot če se sploh ne bi prikazal. Ne mršči se, ne drži se poklapano, ne prekrižaj rok na prsih in ne zehaj!

 

6. Bodi družaben

Tudi, če ne maraš svojih sodelavcev ali si v podjetju nov in še ne poznaš veliko ljudi, ne sedi v kotu prilepljen na telefon.  Zabava je odlična priložnost, da ljudi spoznaš v drugačni luči.

 

7. Ne ogovarjaj

Pogovor naj bo pozitiven, pritoževanje nad podjetjem in nadrejenimi bo zamorilo zabavo. Izogibaj se tudi pogovorov o seksu, politiki in veri, predvsem pa ne ogovarjaj sodelavcev. Vse to hitro pozabimo, ko pregloboko pogledamo v kozarec, zato bodi previden.

 

8. Ne pozabi jesti

Na službenih zabavah se pogosto zapodimo proti točilnemu pultu in popolnoma pozabimo na hrano in prigrizke, zaradi česar se nas alkohol še hitreje »prime«. 

 

9. Ne flirtaj

Službena zabava ni pravi kraj za zapeljevanje, zapletanje s sodelavci pa se le redkokdaj konča dobro.

 

10. Ne objavljaj fotografij, ki te lahko spravijo v težave

Izogibaj se negativnim komentarjem o tem, kako »bedna« je zabava in nikoli ne objavljaj fotografij sodelavcev pri pitju ali neprimernem obnašanju.

 

11. Ne osmeši se

Nekateri pozabijo, da so takšne zabave še vedno službene narave in se popolnoma spustijo iz vajeti. Nič ni narobe s tem, če uživamo v prazničnem duhu, a ne pozabi, da boš naslednji dan moral znova v službo in sodelavcem pogledati v oči.

 

12. Ne pozabi se zahvaliti osebi, ki je organizirala zabavo

Preden odideš se zahvali organizatorju zabave – če ne veš, kdo jo je pripravil, se o tem pozanimaj in se gostitelju zahvali naslednji dan.

 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del