Quantcast
Radio1_v_zivo


Pozimi previdno v gore!
| 10. 12. 2015 6:22
Gorski reševalci so posredovali že 410 krat!
Ključne besede:     zima    gore    gorski reševalci    nesreča    dereze in cepin
Hoja v gore pozimi v zimskih razmerah ima svoje čare

Matjaž Šerkezi, Gorska reševalna zveza Slovenije
PRENESI DATOTEKO
Napotki za varnejši obisk gora v letošnji zimi

Obiskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere. Trenutno je v gorah zelo malo snega, planinske poti so večinoma kopne, ponekod poledenele, predvsem zjutraj in zvečer, zato poleg preostale opreme ne smemo pozabiti na dereze in cepin, ki so lahko ključnega pomena za varnejše prečenje posameznih predelov.

Pred prvo uporabo moramo preveriti stanje opreme, preveriti odprtost koč, spremljati vremenske in snežne razmere, je še poudaril Matjaž Šerkezi, Inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije. Pozimi v nahrbtnik poleg tehnične opreme, ki jo moramo znati uporabljati, sodi tudi lavinski trojček: lavinska žolna, ki mora biti nameščena na telesu pod zgornjim slojem oblačil, lavinska sonda in aluminijasta lavinska lopata.

V letu 2015 je Gorska reševalna zveza Slovenije do zdaj izpeljala 410 reševalnih akcij (od tega 39 s smrtnim izidom), kar je več kot lani, k čemur sta prispevala obisku gora naklonjeno vreme in posledično višji obisk gora. Največ reševanj je bilo na vrhuncu poletne sezone od junija do avgusta, zaradi lepega vremena in dežurstva na letališču je bilo tudi več helikopterskih posredovanj. Gorski reševalci so letos najpogosteje reševali domače obiskovalce gora, tuje planince pa v okrog 40 odstotkih primerov. Glavni vzroki nesreče ostajajo zdrs, nepoznavanje terena in telesna nepripravljenost, dvakrat večje je število ponesrečencev kot ponesrečenk, največ udeleženih je bilo starih med 50 in 59 let. Prednjačijo nesreče na planinskih poteh, daleč največ se jih je zgodilo poleti na območju Triglava. Največ nesreč je bilo med posameznimi in neorganiziranimi skupinami, najpogostejše so bile poškodbe spodnjih okončin in poškodbe glave.