Quantcast
Radio1_v_zivo


Banke prodajajo Trimo
| 9. 12. 2015 17:31
Podjetje raste, Trebanjce skrbi za delovna mesta
Ključne besede:     Trimo    prodaja    delavci    banke    44 milijonov evrov
Župan Kastelic, poslanec Lah, sindikalist Štrekelj in Zupančič iz Sveta delavcev
Župan Kastelic, poslanec Lah, sindikalist Štrekelj in Zupančič iz Sveta delavcev

Franc Štrekelj iz sindikata SKEI v Trimu
PRENESI DATOTEKO
o prodaji Trima irskemu kupcu

Bo trebanjski Trimo prodan »pod mizo«? To se upravičeno sprašujejo delavci, saj jim prodajni agent niti banke lastnice ne omogočijo stika z domnevnim kupcem. Čeprav se o prodaji družbe govori že dve leti, ta v zadnjih mesecih menda intenzivno poteka in po nekaterih informacijah, naj bi bil Trimo sredi decembra že v lasti irskega podjetja Kingspan, ki je njegov največji konkurent na evropskem trgu, pravi sindikalist Peter Štrekelj.

 

Sicer s tem ne bi bilo nič narobe, če bi se kupec zavezal, da bo ohranil delovna mesta v Trebnjem vsaj v takšnem obsegu, kot je sedaj, da bo sedež družbe ostal na sedanjih lokacijah in da ne bo posegal v že sprejete veljavne dogovore v družbi. Bojijo pa se, da bo prevzel njihove inovacije in razvoj, proizvodnjo pa preselil drugam.

 

Delavce pa skrbi tudi, da bo Trimo prodan pod ceno. Novo vodstvo je podjetje izvleklo iz težav, zdaj poslujejo dobro in izpolnjujejo vse zaveze iz sporazuma z bankami-lastnicami. Zadnja cenitev je bila namreč opravljena junija lani na osnovi poslovnih rezultatov iz leta 2013, ko je bila družba v precej slabšem stanju, je povedal Tone Zupančič iz sveta delavcev. S tem vodstvom in na takšen način, kot delajo sedaj, bi lahko uspehe še presegli.

 

Tudi v lokalni skunosti so zaskrbljeni, saj je pod vprašanjem skoraj 350 delovnih mest, kar bi za občino pomenilo socialno bombo, trdi župan Alojzij Kastelic. Trimo je za Trebnje kot Gorenje za Velenje ali Krka za Novo mesto. Ker tudi sam ne more priti v stik z lastniki in do uradnih informacij, sumi, da so v ozadju lahko tudi kakšne korupcijske zgodbe. Zato želijo, da takoj ukrepa tudi vlada in prodajo zaustavi ali vsaj upočasni. Če bo Trimo prodan za 44 milijonov evrov, kot se govori, gre za prodajo pod ceno, vreden je najmanj 60 milijonov evrov.

 

Dolenjski poslanec Zvone Lah, ki je nekoč tudi sam delal v Trimu, je zgrožen in jez vsem dogajanjem že seznanil vlado in gospodarskega ministra. Država bi se morala zamisliti, da dobi vsako leto iz Trima okrog 5 milijono evrov od prispevkov zaposlenih, če bodo ostali na cesti, bo toliko ali še več dala za brezposelne.

 

Trimo sicer potrebuje strateškega partnerja, s tem se vsi strinjajo, vendar prodaja »na horuk« ni dobra, počakati je treba na poslovne izide 2015 in opraviti novo cenitev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del