Quantcast
Radio1_v_zivo


Mišičev vodarski dan
| 9. 12. 2015 11:45
Nove oblike organizacije vodarstva v Sloveniji
Ključne besede:     Mišičev vodarski dan    srečanje vodarjev
 Dogodek je namenjen vsem strokovnjakom.
Dogodek je namenjen vsem strokovnjakom.

V Mariboru danes poteka 26. Mišičev vodarski dan, ki velja za osrednje strokovno srečanje slovenskih vodarjev. Dogodek je namenjen vsem strokovnjakom, ki se kakorkoli ukvarjajo z upravljanjem, urejanjem in varovanjem voda, uvodnega dela strokovnega posveta pa se je udeležila tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Ministrica je v uvodnem nagovoru med drugim poudarila, da so na okoljskem ministrstvu letos pristopili k še bolj aktivnemu in izvedbeno naravnanemu upravljanju z vodami, saj so to področje prepoznali kot eno izmed ključnih prioritet njihovega delovanja.

Ob tem je izpostavila predvsem reorganizacijo celotnega sistema upravljanja z vodami v Sloveniji, saj je bilo to področje dolga leta predmet številnih pogovorov in bolj ali manj javnih diskusij, v praksi pa ni prišlo do konkretne realizacije.

Sicer pa so teme letošnjega posveta po besedah predsednika organizacijskega odbora Smiljana Juvana v marsičem drugačne, kot so bile prejšnja leta, saj se veliko prispevkov nanaša prav na novo obliko organizacije vodarstva v Sloveniji. Običajno je bilo namreč veliko prispevkov namenjenih hidrološkim ekstremom v obliki poplav ali suš, ki so se dogajali v posameznem letu.

"In teh ekstremov je bilo veliko. Statistika kaže, da so vse pogostejši. Poplav in suš sicer ne moremo preprečiti, lahko pa zmanjšamo njihove posledice, ki predstavljajo nesorazmerno veliko škodo glede na višino finančnih sredstev, ki bi jih bilo potrebno vložiti v ukrepe za zmanjševanje posledic naravnih ujm," je še dodal Juvan, sicer direktor Vodnogospodarskega biroja Maribor, enega od organizatorjev tega tradicionalnega posveta.