Quantcast
Radio1_v_zivo


Danes je Svetovni dan aidsa
| 1. 12. 2015 9:13
Še vedno se premalo ljudi testira na virus HIV
Ključne besede:     Aids    HIV    testiranje    spolni odnosi
 ljubezen
Pri spolnem odnosu se je potrebno zavedati, da imamo odnos tudi z vsemi njegovimi nekdanjimi partnerji.

Alenka Trop Skaza, Nacionalni inštitut za javno zdravje, OE Celje
PRENESI DATOTEKO
Testiranje bi lahko opravili na začetku vsake nove zveze.
PRENESI DATOTEKO
Testiranje lahko brezplačno opravimo pri osebnem zdravniku.
PRENESI DATOTEKO
Slovenci se premalo testiramo na virus HIV.

V svetu in tudi v Sloveniji se število ljudi, okuženih z virusom HIV, povečuje. V Evropi se je lani okužilo več kot 142.000 ljudi, kar je največ do zdaj. V Sloveniji so lani odkrili 48 okuženih z virusom HIV, od tega 5 na celjskem območju. V letošnjem letu je bilo do 23. novembra Nacionalnemu inštitut za javno zdravje prijavljenih 42 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, 9 primerov novih diagnoz aidsa in 5 smrti po diagnozi aidsa.

 

Čeprav je med okuženimi še vedno največ moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, se povečujejo tudi okužbe, pridobljene med heteroseksualnimi spolnimi odnosi. Zato je zelo pomembno testiranje, za katerega pa se še vedno odloča premalo ljudi. Zgodnje odkritje okužbe namreč pomaga ohraniti dobro zdravje ljudi,ki živijo s HIV, in zmanjšuje tveganje za prenos okužbe. Zato je zelo pomembno testiranje, še posebej na začetku nove spolne zveze. Pri spolnem odnosu imamo namreč odnose z vsemi njegovimi nekdanjimi partnerji.

 

Okužbo z virusom HIV lahko odkrijejo s preiskavo krvi že 4 do 12 tednov po okužbi. Po treh mesecih so protitelesa proti virusu HIV prisotna pri 95 % bolnikov, po šestih mesecih pa že pri 99 %. Kdor je ravnal tvegano, bi moral opraviti testiranje po treh in znova po šestih mesecih, kar velja tako za moške kot za ženske.

 

Kondom je še vedno edina zaščita pred okužbo z virusom HIV in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi. Okužbo s HIV lahko preprečimo tudi z uporabo sterilnih igel in drugih inštrumentov.

 

Anonimno in brezplačno se je mogoče testirati na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani vsak ponedeljek med 12. in 15. uro ter pri osebnem zdravniku.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del