Quantcast
Radio1_v_zivo


Opera Krst pri Savici
| 27. 11. 2015 17:17
Mlad novomeški zobozdravnik tudi operni skladatelj
Ključne besede:     opera Krst pri Savici    Prešeren    Tom Kobe    premiera
Tom Kobe, prof. Aleš Makovac in zboristka Marta Lipoglavšek
Tom Kobe, prof. Aleš Makovac in zboristka Marta Lipoglavšek

Tom Kobe, avtor opere
PRENESI DATOTEKO
o nastanku in izvedbi opere

Pred dobrim letom je bilo v Novem mestu ustanovljeno združenje Vokalna akademija Jurij Slatkonja in prvi večji projekt je uglasbitev Prešernove pesnitve Krst pri Savici. Ideja o tem je v 27-letnem Novomeščanu Tomu Kobetu zorela že več let, zdaj jo je uresničil kot član Vokalne akademije, opera pa je njegovo diplomsko delo na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja. Sicer pa je lani diplomiral na Medicinski fakulteti, smer dentalna medicina in dela kot zabozdravnik.

 

Ravnatelj konservatorija prof. Aleš Makovac, ki je tudi vodja projekta, je ponosen, da so uspeli pritegniti domače dolenjske ustvarjalce, čeprav se Krst pri Savici ne dogaja na Dolenjskem. Je pa opera nastala na Dolenjskem in bo prvič izvedena na Dolenjskem. To bo prva uglasbitev te Prešernove epske pesnitve v zgodovini, kar daje izvedbi še posebno težo, pravi Makovac. Poudaril je, da gre za promocijo te glasbene zvrsti in mladih glasbenikov v tej regiji, ki so sposobni ustvarjati tudi operno glasbo.

 

Na odru bo 45 nastopajočih, le glavno moško vlogo Črtomira bo pel Ljubljančan Anton Habjan. Glavno žensko vlogo Bogomile po pela Novomeščanka Irena Yebuah Tiran, Dejan Heraković, Matjaž Matej Kastelic, kot pripovedovalec Jakob Piletič in skladatelj Tomo Kobe sam v vlogi Valjhuna, poveljnika kristjanov.

 

Gre za komorno opero, zaradi tehničnih omejitev bo le klavirska spremljava, za klavirjem bo Tadej Podobnik, nastopila bosta še zbor Vokalna akademija Jurij Slatkonja in plesna skupina Harlekin iz Kostanjevice na Krki, dirigiral bo prof. Makovac. Opero je režirala Lucija Kuntarič.

 

Premiera bo v ponedeljek, 30. novembra, ob 19.30 v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. V torek in v sredo si jo bodo ogledali učenci in dijaki nekaterih novomeških šol.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del