Quantcast
Radio1_v_zivo


Začenja se praznično vzdušje v Ljubljani!
| 27. 11. 2015 13:54
Uvod v najlepši del leta bo prižig praznične osvetlitve mesta in odprtje Prazničnega sejma
Ključne besede:     praznično    Ljubljana    december    praznični sejem    silvestrovanje
Ljubljanski praznični sejem v starem mestnem jedru vsak december postane središče družabnega dogajanja v mestu.

Zoran Janković, župan MOL
PRENESI DATOTEKO
Pričakujem milijon obiskovalcev!

Tradicionalni del decembrskega programa tudi letos sestavljajo Miklavžev sejem, Miklavžev sprevod, Dobra vila, nastopi lajnarjev na ulicah in trgih, Božični koncert, sprevodi Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in silvestrovanje na prostem z ognjemetom.

Tudi letos ostaja v programu lanskoletna novost Čarobni gozd - ustvarjalne delavnice za otroke, ki se letos odpre že 3. decembra in bo trajal vse do božiča. Letos bosta vzporedno potekali po dve delavnici, ena za starejše, druga za mlajše otroke, ob sobotah in nedeljah pa bo Čarobni gozd gostil tudi odrske gledališke predstave. V programu ostaja tudi Silvestrovanje za otroke, ki bo 31. decembra od 16. ure naprej na Kongresnem trgu.

Posodobljen je tudi prodajni program sejmov, ki z novostmi v darilnem programu odpira nove ideje za obdarovanje ob bližajočih se praznikih.

Najnovejši dodatek k izvirni praznični okrasitvi Ljubljane, ki jo tradicionalno zaznamuje vesoljska tematika, je Moonolith, svojevrsten spomenik luni in zvezdam, avtorja Martina Briclja Barage. Moonolith je ogromna temna krogla oziroma nebesna sfera, ki se odziva na človeško prisotnost. Na svoji površini odslikava nočno zvezdnato nebo, luno in zvezde. Ko se približate Moonolithu, lahko s svojimi gibi premikate ozvezdja. Instalacija Moonolith bo interaktivno odzivna vsak dan med 17. in 21. uro, ob njej pa se bo odvijal spremljevalni umetniški program, v okviru katerega bodo občasno potekale tudi ustvarjalne delavnice na temo tehnologije, svetlobe in vesolja. Instalacija bo na ogled od 3. decembra do 3. januarja prihodnje leto na Trgu republike.

Tudi letos bo v skladu z nazivom Zelena prestolnica Evrope 2016 v okviru sejemskih prireditev December 2015 v Ljubljani trajnostno naravnana vračljiva embalaža. Cilj je zmanjšanje števila odpadne embalaže in ohranjanje čistega okolja. Gostinci so skupaj z najemom hišice kupili keramične lončke (velike hišice 1000, male 500 lončkov), ki jih bodo obiskovalcem sejemskih prireditev ponujali v zameno za kavcijo v višini 2 EUR.

V okviru glasbenega programa bodo na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu, Trgu francoske revolucije in na Pogačarjevem trgu nastopili številni slovenski in tuji glasbeni izvajalci: Modrijani, Društvo mrtvih pesnikov, Maja Založnik & Moonshine, DJ JAMirko, Neisha, Nina Badrić, Janez Bončina Benč, Željko Bebek, Ivan Zak, Nina Pušlar, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Željo Joksimović , Muff, Tabu, Klemen Klemen in drugi.

Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 27. novembra 2015 do vključno 3. januarja 2016 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu: od ponedeljka do petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30 naprej, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5. ure naslednjega dne.

Tudi redni vodeni ogledi mesta imajo v decembru praznično noto. V Turizmu Ljubljana so pripravili Ogled praznično okrašene Ljubljane, kjer bo od 4. decembra do konca leta na večernem sprehodu po mestu mogoče doživeti pravljično Ljubljano, vsak dan s pričetkom ob 17. uri, iz TIC-a na Stritarjevi ulici.

 

Celoten program je objavljen tule: http://www.visitljubljana.com/si/prireditve/30588/detail.html

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del