Quantcast
Radio1_v_zivo


Litijan je Obrtnik leta!
| 27. 11. 2015 7:04
Bojan Železnik s podjetjem KGL je Obrtnik leta
Ključne besede:     Litija    obrtnik    Bojan Železnik    avtomobilska industrija    priznanje
Obrtnik leta 2015 Bojan Železnik, predsednik OZS Branko Meh in predsednik RS Borut Pahor. Foto: Roman Šipić - Delo

Boris Doblekar, podžupan
PRENESI DATOTEKO
"Bojan Železnik je dokazal, da zna in zmore"
Franci Rokavec, župan občine Litija
PRENESI DATOTEKO
Čestitka župana Obrtniku leta
Bojan Železnik, Obrtnik leta 2015
PRENESI DATOTEKO
Kakšni so načrti?

Obrtno-podjetniška zbornice Slovenije je na slovesnosti na Brdu pri Kranju že trinajstič podelila priznanje Obrtnik leta, ki ga je letos za svojo delovno predanost in poslovno odličnost prejel Bojan Železnik s podjetjem KGL, ki se ukvarja s proizvodnjo in obdelavo kovinskih izdelkov za avtomobilsko industrijo.

Priznanje mu je izročil predsednik republike Borut Pahor.

Podjetje KGL d. o. o., v lasti Obrtnika leta 2015, Bojana Železnika zaposluje 90 ljudi, letos pa praznuje 30-letnico delovanja. Volkswagni, mercedesi, toyote, peugeoti, citroëni in še vrsta drugih znamk avtomobilov ne bi vozilo brez kovinskih sestavnih delov, ki jih izdelujejo v podjetju KGL, ki ga vodi Bojan Železnik. Kar 70 odstotkov proizvodnje prodajo avtomobilski industriji kot neposredni in posredni dobavitelj, preostalih 30 odstotkov pa je namenjenih drugi kovinski in elektroindustriji. V prihodnjem letu pa pričakujejo kar 40 - odstotno rast prihodkov glede na letošnje leto.

Bojan Železnik je postal samostojni podjetnik pred tridesetimi leti. Nato pa je podjetje iz skromne obrtne delavnice vsa leta raslo in se razvijalo. Delo v njegovi obratovalnici se ni ustavilo niti v času agresije na Slovenijo, čeprav je bil Železnik v prvih vrstah borcev za obrambo Slovenije. Kupci so izdelke redno dobivali, za kar je poskrbela njegova žena s sodelavci.

Danes se podjetje Bojana Železnika lahko pohvali z najmodernejšo tehnologijo ter najsodobnejšimi stroji in opremo. To podjetju omogoča lasten razvoj izdelkov z visoko dodano vrednostjo in uspešno konkuriranje na tujih trgih. Pred nekaj leti je Železnik del proizvodnje preselil tudi v Bosno, kjer izdelujejo predvsem varjene izdelke iz pločevine za komunalno in gradbeno mehanizacijo.

Podjetje KGL odlikujejo tudi številni certifikati, ki jih redno vzdržujejo. To so certifikati kakovosti (ISO TS 16949 za kakovost v avtomobilski industriji in splošen certifikat kakovosti ISO 9001) in varovanja okolja (ISO 1401).

Tehnologija v podjetju KGL d. o. o. je tako zahtevna, da si spodrsljajev niti v sanjah ne morejo privoščiti, zato zaposlujejo le ljudi s prakso in odličnim poznavanjem in znanjem njihovega področja, saj v podjetju KGL konkurirajo z vsem svetom. Pri tem pa je Železnik trdno prepričan, da je dober kader potrebno tudi primerno plačati. Tako imajo njihovi inženirji 3000 EUR neto plače (bruto 6548 EUR), strokovni kader pa 4000 EUR neto plače (bruto 9074 EUR). Direktor podjetja KGL pa še podarja, da bi plače lahko bile še veliko višje, če ne bi bilo tako visokih dajatev.Bojan Železnik:«Podjetje se mora stalno razvijati in kar zaslužiš moraš vložiti v posodobitev, če želiš biti uspešen. V trenutku, ko si podjetnik zaželi polniti svoj lasten žep, je zgodba končana!«