Quantcast
Radio1_v_zivo


V soboto gremo na popotovanje od Litije do Čateža
| 11. 11. 2015 6:32
29. popotovanje po Levstikovi poti od Litije do Čateža
Ključne besede:     Levstik    Litija    Čatež    svež zrak    narava
Zemljevid Levstikove poti

Rudi Bregar, vodja projekta Levstikova pot
PRENESI DATOTEKO
Moto letošnjega pohoda je ...

Nekaj zanimivosti o letošnjem 29. pohodu od Litije do Čateža, ki bo to soboto:

Stara sušilnica sadja na Libergi v zaselku Bič je obnovljena. Sušilnica je zaščitena tudi kot kulturna dediščina, vredno ogleda.

Bodimo zadeti od svežega zraka in lepot narave, ne pa od alkohola je moto letošnjega 29. popotovanja po Levstikovi poti. Ob Levstikovi poti je vse polno zidanic in mnogi pravijo, da je nesmiselno govoriti o kulturi pitja alkohola na Levstikovih pohodih, kjer ga je na pretek. Organizatorji in stroka, ki se ukvarja z zapitimi slovenci pa trdi drugače. Na problematično pitje alkohola je treba opozarjati prav tam, kjer se alkohol pojavlja in kjer lahko ljudi opozarjamo in osveščamo o škodljivih posledicah.

V Levstikovem sadovnjaku je med Litijo in Čatežem pri Trebnjem zasajenih že prek 40 avtohtonih ali starih sort sadnih dreves. Število zasajenih dreves pa se iz dneva v dan veča.

Ponudniki hrane in pijač na Levstikovem pohodu so številni z raznoliko ponudbo, vsakdo od njih pa je prispeval tudi po 30 € za socialno ogrožene otroke v OŠ Litija Podružnici s prilagojenim programom.

Na cilju pohoda na Čatežu bo ves dan veselo. Razhodnja, osrednja prireditev bo ob 13. uri z nastopi Občinskega pihalnega orkestra Trebnje, Folklorne skupine Nasmeh, Moškega pevskega zbora vinogradnikov Čatež, Trebanjskimi mažoretkami, Trebanjskih oktetom, Pihalnim ansamblom sveti Rupert in Dramsko skupino P.L.I.N. Udeležence bo nagovoril tudi Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije. V okviru dogajanja bo tudi krst novega vina, popoldne pa bo za veselo razpoloženje poskrbel ansambel Pogum.

Še o prometnem režimu. V jutranjem in dopoldanskem času bo zaradi popotovanja po Levstikovi poti oviran promet na vseh cestah na območju Litije in Šmartnega pri Litiji, zato prosijo za previdno vožnjo in upoštevanje navodil organizatorjev.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del