Quantcast
Radio1_v_zivo


V Poljčah Natov center odličnosti za gorsko bojevanje
| 10. 11. 2015 16:09
Slovenija se s tem centrom umešča v vojaško arhitekturo zveze Nato kot še bolj prepoznana zaveznica
Ključne besede:     Nato    Poljče    obramba    vojska
Odprtje Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah

Boštjan Blaznik, direktor Natovega centra odličnosti
PRENESI DATOTEKO
Center je priložnost tudi za slovensko industrijo in lokalno okolje
Andreja Katič, ministrica za obrambo
PRENESI DATOTEKO
Natov center odličnosti za gorsko bojevanje sledi pristopu pametne obrambe
Borut Pahor, predsednik RS
PRENESI DATOTEKO
Odprtje Natovega centra odličnosti ima 3 sporočila ...

»Natov center odličnosti za gorsko bojevanje odpiramo na dan, ko mineva natančno četrt stoletja od prelomne odločitve za usodo slovenskega naroda. Takratna vlada in Demos sta prav tu sklenila, da bo plebiscit o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije 23. decembra 1990,« je ob slavnostnem odprtju dejal predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor ter dodal, da se Slovenija s tem centrom uvršča v vojaško arhitekturo Nata kot še bolj prepoznavna zaveznica, center pa bo v Natu postal središče za razvoj novega znanja in spoznanj o gorskem bojevanju.

Ob tem je ministrica za obrambo Andreja Katič povedala: »To, da Nato priznava Republiki Sloveniji vodilno vlogo na področju gorskega bojevanja, je za slovenski obrambni sistem veliko priznanje. Pomembno je tudi, da Natov center odličnosti za gorsko bojevanje sledi pristopu pametne obrambe.« Razvoj gorskega bojevanja in usposabljanje v njegovih veščinah pa sta po ministričinih besedah med temeljnimi dejavnostmi Slovenske vojske že od njenega nastanka.

Vizija Natovega centra odličnosti je postati osrednja strokovna ustanova za pridobivanje znanja o gorskem bojevanju, kar naj bi v Natu zagotovilo odličnost in strokovnost na področjih izobraževanja, usposabljanja ter urjenja posameznikov in enot, tehnično-taktičnih postopkov, podpore razvoju doktrine, definiranju standardov, konceptov in učenja iz izkušenj ter raziskav. Namen delovanja je medsebojna podpora in sodelovanje držav članic zavezništva, držav partneric ter drugih držav in mednarodnih organizacij za izboljšanje zmogljivosti gorskega bojevanja.

Direktor Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje polkovnik Boštjan Blaznik je prepričan, da bo center deloval za dobrobit celotne skupnosti in da bo uspešen in dober primer izmenjave strokovnosti ter znanja.