Quantcast
Radio1_v_zivo


Skriti pomen tvojih sanj
Radio 1 priporoča | 11. 11. 2015 6:34
Kaj ti skozi 10 najpogostejših sanj sporoča podzavest
Ključne besede:     sanje    seznam    nasvet    psihologija

Vsak od nas je že kdaj sanjal katere od naslednjih sanj. Nekatere od njih so moreče, druge prijetne, prav skozi vse pa nam podzavest pošilja pomembna sporočila:

 

1. Izpadanje zob

 


Če sanjaš umazane in gnile zobe, ali pa ti po možnosti še izpadajo, te podzavestno verjetno skrbi tvoj zunanji izgled ali pa se bojiš staranja. Zobje so tudi simbol komunikacije, zato lahko izpadanje zob pomeni, da se sramuješ svojih besed ali da stežka poveš, kaj v resnici misliš. Hkrati simbolizirajo še osebne moči, zato lahko sanje o izpadanju zob pomenijo tudi izgubo odločnosti in samozaščite.

 

2. Nag v javnosti

 


Sanjaš čisto običajne sanje, ko se nenadoma zaveš, da si nag ali v spodnjem perilu! S takimi sanjami nas podzavest opozarja na stvari, ki jih skrivamo pred drugimi. Golota v sanjah pomeni tudi, da nas skrbi, da smo na nekaj nepripravljeni.

 

3. Lovi me pošast

 


Ne glede na to, kako hitro tečeš, te pošast dohiteva. Naenkrat se ne moreš več premikati! Sanje, v katerih nas nekaj preganja, pogosto predstavljajo strah pred soočenjem z nečim, kar smo označili za negativno, kot je sram, bes ali neodgovornost. Pomen takih sanj je lahko tudi občutek ogroženosti ali neuspeha. Če med begom postaneš paraliziran, to pomeni, da se moraš ustaviti in od grožnje prejeti pomembno sporočilo. 

 

4. Sem v svojem domu iz otroštva, ki pa ima nove sobe

 

 


Hiše so simbol jaza, zato vračanje v star dom pomeni, da se spominjamo svoje preteklosti, starih navad in identitet. Če gre za moreče sanje, to lahko pomeni, da je čas, da na površje prikličemo potisnjene spomine in z njimi obračunamo enkrat za vselej. Če sanjaš, da je stara hiša premajhna ali da potrebuje popravilo, to pomeni, da se zavedaš, kako si zrasel kot oseba. Ko ima stara hiša nove sobe, to pomeni, da si svojemu jazu dodal nove izkušnje in gradnike.

 

5. Ljubim se s filmsko zvezdo!

 


Seksi sanje imajo veliko globlji pomen, kot se zavedamo. Pogosto pomenijo, da s  tem vzljubimo del sebe, ki ga sicer zavračamo. Seks s slavno osebo lahko pomeni, da si želiš več priznanja za svoje delo ali pa, da v sebi aktiviraš značilnosti, ki jih ta zvezda predstavlja. Podobno velja tudi za seksi sanje o šefu, zdravniku ali profesorju – na ta način aktiviramo avtoritativno stran svoje osebnosti.

 

6. Izgubil sam denarnico in ključe

 

 

S takšnimi sanjami nam naša podzavest sporoča: »Prepusti se toku in poglej, kaj se bo zgodilo, če ne držiš vseh vajeti v rokah.« Izguba denarnice simbolizira, da je prišel čas, da razmislimo o tem, kdo smo. Izguba ključev kaže na strah pred izgubo avtoritete, izguba denarja pa, da iz rok spuščaš tisto, kar ti je zelo pomembno, da bi s tem ponovno ocenil svoj jaz.

 

7. Pišem test, pa se nisem učil

 


Veš, da moraš pisati test, zamujaš, ne najdeš učilnice, pa še učil se nisi! Sanje o strahu pred neuspehom kažejo na področja življenja, za katera imaš občutek, da te obsojajo ali da si nepripravljen za na izziv. Strah te je zavrnitve in posmehovanja ob neuspehu.

 

8. Našel sem denar ali zaklad! 

 


Takšne sanje delujejo na več nivojih. Če imamo finančne težave, lahko predstavljajo strah, da bomo izgubili še tisto malo, kar imamo – želiš se počutiti srečnega, vplivnega in bogatega, zato to poskusiš v sanjah. Nekoliko globje lahko sanje predstavljajo strah, da si ne zaslužimo biti ljubljeni – naša podzavest nam kaže, kako je biti blagoslovljen. Denar in vredni predmeti predstavljajo tudi čustveno dobrovit, samozavest in moč.

 

9. V sanjah so me operirali

 


Sanje o bolnišnicah pogosto simbolizirajo močno spremembo v načinu življenja ali pogledu na svet. Redko gre tudi za dejanska opozorila o zdravstvenih težavah in izčrpanosti. S sanjami o operacijah nam podzavest sporoča, da moramo nekaj »spraviti ven iz sistema«, spremeniti svoje navade, se preseliti ali »izrezati« kakšno osebo iz svojega življenja. Anestezija pomeni izogibanje občutkom, skrbem in odgovornostim.

 

10. Moj avto noče vžgati!

 


Takšne sanje so najpogostejše, ko imamo občutek, da izgubljamo nadzor nad svojim življenjem, ko se počutimo brez moči ali nas je strah neuspeha. Vozila so simboli premikanja skozi življenjske izkušnje: tista, ki vozijo po kopnem predstavljajo fizične izkušnje, čolni čustvene izkušnje, letala pa miselne. Pomenljivo je tudi, ali smo voznik ali sovoznik, saj s tem podzavest sporoča, v kolikšni meri usmerjamo svoje življenje. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del