Quantcast
Radio1_v_zivo


V Krki odprli NOTOL 2
| 5. 11. 2015 18:08
Največja naložba v zgodovini novomeške tovarne
Ključne besede:     krka    nov obrat    tablete    naložba
 Porizvodnja je računalniško vodena, precej dela opravijo roboti.
Proizvodnja je računalniško vodena, delajo tudi roboti.

Pred 13 leti so zgradili NOTOL (ime prihaja iz začetnic Novi Obrat Trdnih Oblik Ločna) in takrat ga niso poimenovali s številko, ker niso vedeli, da bodo tako kmalu morali zgraditi še enega.

 

NOTOL 2 je torej nov obrat za proizvodnjo trnih oblik zdravil – tablet, obloženih tablet in kapsul. Je največja naložba v zgodovini Krke, vredna 200 milijonov evrov, od tega je 3 milijone prispeval evropski sklad za regionalni razvoj. Gradnja se je začela pred tremi leti, iz gradbene jame so odpeljali 12 tisoč tovornjakov zemljine, če bi jih postavili v kolono, bi ta segala od NOTOL-a do Postojne. V nov obrat je vgrajenega 8000 ton jekla, to je več kot je jekla v Eifflovem stolpu, razpeljanih je 1000 km kablov.

 

Zdaj je dokončana prva faza, ki je v veliki meri avtomatizirana in povečuje Krkino proizvodnjo za 1,5 milijarde tablet in kapsul. Ko bo čez dve leti obrat dokončno opremljen, bodo v njem proizvedli 4,5 milijarde tablet in kapsul več kot doslej, je povedal predsednik uprave Jože Colarič. Zdaj na leto izdelajo 12 milijard tablet in kapsul, potem jih bodo dobrih 17 milijard. Ta obrat je rezultat Krkinega znanja in dela, v precejšnjem delu izgradnje in opremljanju so sodelovala domača slovenska podjetja, del opreme je iz zahodnih držav, Nemčije in Italije.

V novem obratu v Ločni dela 127 novih Krkašev, posredno še 50 računalničarjev in več sto na daljavo iz ostalih obratov.

Krka je vedno zazrta v prihodnost, pravi Colarič, k temu jih sili nižanje cen in tudi konkurenca. Da bodo še naprej ustvarjali dobiček, kar od njih pričakujejo delničarji, in da bodo še naprej lahko vlagali v raziskave in razvoj ter investirali, morajo tržišču ponuditi še več novih izdelkov in še večjo količino po ugodni ceni. Zato že razmišljajo o NOTOL-u 3, zaključujejo izgradnjo Razvojno-kontrolnega centra 4 v vrednosti 53 milijonov evrov, oktobra so v Krškem odprli nov obrat Sinteza 1, vendar tudi tam že načrtujejo še enega z večjo zmogljivostjo, ki bo predvidoma zgrajen čez dobra štiri leta. Colarič je ob tem še povedal, da je Krka v zadnjih desetih letih investirala za več kot milijardo 200 tisoč evrov.

 

Odprtja novega obrata se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del