Quantcast
Radio1_v_zivo


NKBM na delovnem sodišču
| 3. 11. 2015 10:55
S tožbo proti šest zaposlenim niso uspeli
Ključne besede:     NKBM; tožbe    zaposleni
 Mariborsko delovno sodišče je v prvem od treh sodnih sporov v celoti zavrnilo 11,5 milijona evrov visok zahtevek.
Mariborsko delovno sodišče je v prvem od treh sodnih sporov v celoti zavrnilo 11,5 milijona evrov visok zahtevek.

Mariborsko delovno sodišče je v prvem od treh sodnih sporov v celoti zavrnilo 11,5 milijona evrov visok odškodninski zahtevek NKBM zoper šest nekdanjih uslužbencev, ki naj bi banki povzročili škodo pri podeljevanju kreditov, piše  Delo. Sodba še ni pravnomočna.

Med toženimi ni nekdanjega prvega moža NKBM Matjaža Kovačiča in članice njegove uprave Manje Skernišak. Kot dodaja Delo, ki se sklicuje na informacije Kovačičeve odvetnice Simone Preininger, je banka tožbo vložila proti nekdanjim zaposlenim Alojzu Jarcu, Simonu Hvalcu, Kseniji Mrevlje, Petru Budini, Danieli Atelšek in Aniti Okretič, delovno sodišče pa bo poleg zavrnitve tožbe od NKBM terjalo še 534.000 evrov za plačilo stroškov postopka.

Kovačič in Skernišakova v tožbo na delovnem sodišču nista bila vključena, saj proti njima tožba teče na mariborskem okrožnem sodišču, a imata oba po pisanju časnika v postopku status stranskega udeleženca, Kovačič pa je v tem postopku zahteval povračilo stroškov.

Odločitev v postopku, ki naj bi bil povezan s kreditiranjem Pom Investa in Celjske borzne hiše, sicer še ni pravnomočna, prav tako še vedno ni odločeno o dveh drugih tožbah glede kreditiranja Centra Naložb ter Gradisa Celje in Stavbarja gradenj.

NKBM zaradi kreditiranja teh podjetij za 23,1 milijona evrov toži tudi Kovačiča in Skernišakovo. V nasprotju s postopkom na delovnem sodišču, je bila banka maja letos na okrožnem sodišču bolj uspešna, saj je slednje izdalo vmesno sodbo, v kateri je odločilo, da je tožbeni zahtevek utemeljen. Kovačič in Skernišakova sta se na to odločitev pritožila, zato tudi ta odločitev sodišča še ni pravnomočna.

Če bo vmesna sodba po vloženih pritožbah obveljala, bo po mnenju Kovačičeve odvetnice nastala nelogična situacija, da bo uprava odgovarjala za domnevne kršitve članov kreditnih odborov in predlagateljev odobritve kredita, ki jih je eno sodišče ugotovilo, drugo pa ne, še danes piše Delo.

V NKBM so pojasnili, da sodba delovnega sodišča še ni pravnomočna, zato ni mogoče prejudicirati končnega izida ali razkrivati podrobnosti o pravnih postopkih. Ob tem so poudarili, da bodo na osnovi pravne presoje uporabili razpoložljiva pravna sredstva v okviru zakonskih rokov in pozitivne zakonodaje.

V banki so ob tem spomnili na majsko odločitev okrožnega sodišča, ki je v vmesni sodbi odločilo, da je tožbeni zahtevek proti nekdanji upravi utemeljen, a tudi ta sodni postopek še ni pravnomočno zaključen.

Sicer pa v banki še dodajajo, da so kot prejemniki državne pomoči leta 2013 na osnovi odredbe Banke Slovenije dolžni izpolnjevati zaveze k dosledni uporabi pravnih sredstev, če pristojne službe bank zaznajo škodno ravnanje. K temu jih zavezuje tudi etični kodeks z ničelno toleranco do nedovoljenih ravnanj ter odgovornost do širše javnosti.

NKBM je v tej luči od leta 2013 podala 24 naznanitev sumov kaznivih dejanj. Vložila je štiri odškodninske tožbe zoper tedaj zaposlene in nekdanje zaposlene v banki z odškodninskim zahtevkom v višini več kot 45 milijonov evrov. Ob tem je bilo tudi na ravni skupine vloženih več odškodninskih zahtevkov v skupni višini več kot milijon evrov.