Quantcast
Radio1_v_zivo


Stanje se bo poslabšalo
| 3. 5. 2010 13:37
Tudi štajerski sindikati so na nogah
Ključne besede:     reforma    pokojnina    sindikati
Ljudje so zaskrbljeni
Ljudje so glede predloga pokojninske reforme zaskrbljeni.

Celoten predlog pokojninske reforme je popolnoma nesprejemljiv. Tako pravijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije za Koroško in Podravje. Kot je povedal sekretar Gregor Cerar, še najbolj bode v oči starostna meja za upokojitev. Tu, dodaja, so stališča sindikata jasna, 40 let dela je popolnoma dovolj. Gospodje, ki so predlagali dvig starosti, pa bi morali kakšen dan preživeti v proizvodnji, pravi. Opozarja tudi, da bo prav pokojninska reforma, v kolikor bo sprejeta z zdajšnjo vsebino, povzročila množičen odhod delavcev na zavod za zaposlovanje. V sindikatu namreč opažajo, da se delavci bojijo reforme in najboljšo rešitev vidijo v tem, da pogoje za upokojitev po stari zakonodaji dočakajo kar na zavodu. Sicer pa so  danes ponoči  vlomili v prostore sindikata. Preiskava še poteka, neuradno pa so tatovi odnesli denar.

 

Drago Gajzer, sindikalist SKEI TAM-a, je do predloga pokojninske reforme prav tako kritičen. Meni, da je zgrešena že v osnovi, saj je vlada pripravila dokument, ki je naletel na odpor tako pri delavcih kot pri sindikatih. Kot dodaja, bi morali partnerji rešitve iskati skupaj. Sicer pa je glede dogovora, ki bo ustrezen za obe strani, optimističen.

 

Milan Mesarič, predsednik sindikata KNSS-neodvisnost Mariborske regije, pa je prepričan, da se tudi v Sloveniji lahko zgodi Grčija. Kot pravi, se država spreneveda in laže sama sebi, nadzora ni. Stanje je v državi, še posebno pa v Podravju, zato že zdaj katastrofalno, pravi, pokojninska reforma ga bo še poslabšala. Rešitev vidi v uzakonitvi varovalnih mehanizmov, šele nato po njegovem mnenju pridejo na vrsto reforme.