Quantcast
Radio1_v_zivo


Teden zdravja
| 20. 4. 2010 10:05
Shranjevanje zdravil in zbiranje odpadnih zdravil
Zdravila
Zdravila

Mateja Novak, vodja Lekarne Novak
PRENESI DATOTEKO
Z zdravili je treba ravnati preudarno.

Da bi paciente in druge obiskovalce lekarn čim bolje seznanili s pravilnim načinom shranjevanja zdravil ter varnim odlaganjem odpadnih zdravil, Lekarniška zbornica Slovenije in lekarniški farmacevti tokratni teden zdravja v lekarnah od 19. in 24. aprila 2010 posvečajo osveščanju o pravilnem ravnanju in varnem odlaganju odpadnih zdravil.

Zdravila shranjujemo v prostoru, kjer bo vpliv okolja čim manjši. Kuhinja in kopalnica sta najmanj primerna prostora za shranjevanje. Najbolj primeren je temen prostor z relativno stabilno sobno temperaturo. Lekarniški farmacevti priporočajo, da vsa zdravila za samozdravljenje shranite skupaj na enem mestu in izven dosega otrok (pod ključem). Zdravila, ki jih uporablja le en član družine, pa shranjujte ločeno, prav tako pod ključem. Tako se zmanjša možnost, da bi kdo od članov družine vzel zdravilo, ki mu ni namenjeno. Da ne bi z zdravilom povzročili več škode kot koristi, lekarniški farmacevti priporočajo pregled domače lekarne vsaj enkrat na leto. Med odpadnimi zdravili, ki jih moramo zavreči, so: zdravila s pretečenim rokom uporabnosti; zdravila, katerih videz je spremenjen (barva, vonj, okus); zdravila, ki so ostala po zdravljenju in jih ne potrebujemo več; in zdravila, ki so bila neustrezno shranjena.

Od začetka leta lahko pacienti prinesejo ostanke zdravil in neuporabna zdravila nazaj v lekarno, kjer bodo poskrbeli za varno zbiranje odpadnih zdravil.