Radio1_v_zivo


Rajska Kolpa
| 16. 4. 2010 15:44
Reka Kolpa tretja slovenska destinacija odličnosti
Kolpa
Dotaknite se zgodbe.

Zmagovalka letošnjega izbora Evropske destinacije odličnosti je območje reke Kolpe s turističnim produktom "Kolpa. Dotakni se zgodbe", je danes sporočila Slovenska turistična organizacija.

Letošnji izbor je potekal na temo turizma in vode, poleg območja reke Kolpe pa so se za naziv Evropske destinacije odličnosti 2010 v finalu potegovali Bohinj, Idrija, Šaleška dolina in Pohorje z Bohorjem. Zmagovalna destinacija povezuje turistično ponudbo ob reki v šestih občinah - Osilnica, Kostel, Kočevje, Črnomelj, Semič in Metlika.

Kot je ob tem pojasnila predsednica strokovne komisije za izbor destinacije odličnosti Tanja Mihalič, je destinacija med petimi finalistkami med drugim najbolj prepričala z iskreno povezavo med produkti in reko Kolpo, z dobrim povezovanjem med turističnimi ponudniki in razvojnim centrom Bele krajine ter inovativnostjo.

Letošnja zmagovalka je prepričala tudi z dobro organiziranimi in tržnimi produkti, vezanimi na vodo, s skrbjo za okolje, številnimi studenci, kali in vodnjaki, z ohranjeno kovačijo na vodni pogon, zgodbami starega kovača in z evropsko zaščiteno belokranjsko pogačo.

Projekt EDEN (European Destinations of Excellence) velja za enega ključnih strateških projektov STO, v okviru katerega organizacija slovenske destinacije s pomočjo evropskih sredstev spodbuja k razvoju trajnostno usmerjenega, zelenega turizma, ki upošteva družbeni, kulturni in okoljski vidik. Leta 2008 in 2009 sta se s tem nazivom okitili dolina Soče in Solčavsko.