Quantcast
Radio1_v_zivo


Vlačič na zeleni meji
| 16. 4. 2010 10:10
Prometni minister obljubil pomoč, a cesta ne bo jutri
Ključne besede:     Slovenska vas    cesta    Vlačič    Križanac
Vlačič v Slovenski vasi
Patrick Vlačič, minister za promet
PRENESI DATOTEKO
o obljubah in rešitvah

Ko je bil minister za promet Patrick Vlačič pred slabim mesecem v Brežicah, je še enkrat dobil povabilo, da obišče Slovensko vas v brežiški občini. Vas leži na meji med Slovenijo in Hrvaško, šest domačij oziroma 20 njenih vaščanov pa se že od osamosvojitve Slovenije sooča z neobičajno težavo. Edina dovozna cesta do njihovih hiš pelje čez hrvaško ozemlje, na slovenski strani ceste ni. Vsa ta leta do njih ne morejo ne gasilci ne reševalci, kar je posebej kritično, če pride do nesreče.

Vaščani na to težavo opozarjajo državo in občino že od leta 1996. Med tem se je zamenjalo že nekaj ministrov in županov. Postopek je sicer stekel, vendar se je vedno kaj zapletlo, izvedenih je bilo več revizij, spremenila se je zakonodaja. Ker država ni rešila problema, čeprav bi ga morala, saj je država postavila državno mejo med nekdanjima republikama skupne jugoslovanske države, se je vključila tudi brežiška občina. Ceste pa še vedno ni, slovenski državljani so bolj povezani s tujo državo kot s svojo domovino.

Vaščani so že obupali

Včeraj pozno popoldne je minister Vlačič skupaj z direktorjem Direktorata za ceste Gregorjem Fickom obiskal to obmejno vasico in si ogledal cesto ob zeleni meji. Seveda se je lahko pripeljal le do zadnje (nenaseljene) hiše, do koder še vodi takorekoč kolovozna cesta. Do tistih šestih hiš, zaradi katerih je prišel, ni mogel. Vmes je zaraščen hrib, ob njem teče Breganščica, na njeni drugi strani je že Hrvaška.

Po ogledu je pogovor o možnih rešitvah stekel v Domu borcev v Slovenski vasi. Tam so gostoma dostopne poti do omenjenih šestih hiš, ki si jih ni mogel ogledati, predstavili s pomočjo slikovnega gradiva. Vlačič je zagotovil, da bo država naredila tisto, kar je v njeni pristojnosti takoj, ko bo sprejet občinski prostorski načrt, denar v proračunu je. To je osnova. Ker cesta ne bo zgrajena čez noč, pa je treba nemudoma rešiti osnovne življenjske potrebe teh ljudi, kot so podrti stebri električne napeljave, ki so nevarni, omogočiti dovoz kurilnega olja in podobno. Obljubil je, da bodo to začeli reševati takoj na meddržavni ravni.

Brežiški župan Ivan Molan je zadovoljen, da se je minister na lastne oči prepričal, kakšno je stanje na tem delu zelene meje. Ob tem je povedal, da je občinski prostorski načrt v pripravi, sprejet naj bi bil januarja prihodnje leto in to bo osnova za odkup zemljišč in nadaljnji postopek.

Na srečanje z ministrom ni prišel nihče od prebivalcev teh šestih hiš, saj so že obupali in ne verjamejo več, da jim bo kdo pomagal.

Tudi cesta skozi vas potrebna obnove

Preden se bo začela gradnja, pa bo treba obnoviti in predvsem razširiti cesto skozi vas, je opozoril Bogdan Palovšek. Cesta je ozka, stisnjena med reko in stanovanjske hiše. Na določenih delih se že poseda in je vsak dan bolj nevarna. Lahko se zgodi, pravi Palovšek, da nekega dne ne bodo mogli več do šole in službe.

Gregor Ficko se s Palovškom strinja, vendar opozarja, da bo ob tem prišlo do zelo grobega posega v prostor. Iz izkušenj se boji, da se bo zataknilo pri odkupu zemljišč.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del