Radio1_v_zivo


Zadišalo je po dobrotah
| 14. 4. 2010 12:22
Tekmujejo že 12 let
Kmetijska šola
Center biotehnike in turizma Grm

Tone Hrovat, direktor šolskega centra Grm
PRENESI DATOTEKO
Mladi pridobivajo in delijo izkušnje.

Na Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto je dopoldne potekalo 12. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti slovenskega podeželja. Z njim želijo v kmetijskih šolah povezati živilsko, kmetijsko in gostinsko dejavnost, je povedal direktor šolskega centra Grm Tone Hrovat.

Po njegovih besedah se danes v znanju iz običajev in izročilne kulinarike meri pet skupin različnih slovenskih srednjih kmetijskih, živilskih, turističnih in gostinskih šol; s tekmovanjem pa želijo prireditelji prikazati etnološko izročilo v kulinariki, običajih in po slovenskih območjih.

"Kulinarika pomeni najvišjo stopnjo izrabe kmetijskih pridelkov, njeni najboljši tržniki pa so gostinci," je opozoril Hrovat. Gre za to, da kulinariko, živilstvo in turizem združijo v smeri skupnih učinkov, v gostinstvu pa bi moralo po Hrovatovo veljati, da prinaša uporaba domačih pridelkov in izdelkov višjo stopnjo kakovosti.

V preddverju novomeškega centra biotehnike in turizma so tekmovalne skupine pripravile razstavo, hkrati pa je šolski center na njej predstavil del notranje opreme njegovega gostišča oz. hiše dolenjske kulinarike, ki jo bodo konec maja odprli na novomeškem Glavnem trgu.