Quantcast
Radio1_v_zivo


Janša: Vlada ovira razvoj
| 13. 4. 2010 10:36
Poslanska skupina SDS je včeraj obiskala Posavje
Ključne besede:     SDS    Janša    opozicija    Kresalova    LDS    vlada
omizje
Andrej Vizjak, Zofija Mazej Kukovič, Janez Janša, Jože Tanko in Cvetko Sršen

Slovenska demokratska stranka (SDS) nadaljuje s prakso, ki jo je uvedla v prejšnjem mandatu, ko je bila na oblasti. Takrat je vladna ekipa obiskala vse slovenske pokrajine, zdaj to počnejo kot največja opozicijska stranka. Ob tem poudarjajo, kako pomemben je stik z ljudmi, saj se države ne da voditi iz kabineta. Priporočajo, da bi tudi aktualna vlada šla med ljudi. Res so posamezni ministri bili v posameznih regijah, vlada pa je obiskala le Belo krajino in Pomurje.

SDS je do vlade zelo kritična

Poslanci SDS so se včeraj dopoldne razkropili po vseh štirih posavskih občinah in obiskali več podjetij in ustanov. Med drugim tudi hidroelektrarno na Blanci, kjer so se poklonili 13 žrtvam tragično umrlim v zadnjem spustu po Savi 3. julija 2008. Pozno popoldne se jim je na javni tribuni pod naslovom „Boj s krizo je tudi boj za delovna mesta" pridružil še prvak stranke Janez Janša. Vsi, ki so nagovorili udeležence tribune, na čelu z Janšo, so bili kritični do Pahorjeve vlade, ki se po njihovem mnenju ukvarja sama s sabo, namesto da bi se ukvarjala s problemom, kako iz krize. Ključne nepravilnosti, ki jih Janša očita sedanji vladi, so preveliko zadolževanje, plačilna nedisciplina, reforme, ki se jih loteva, niso prednostne. „Tako pokojninska kot zdravstvena reforma bi lahko počakali, plačilno nedisciplino je treba odpraviti takoj. Od tega so odvisna delovna mesta in kruh ljudi. Vlada se obnaša kot nekdo, ki mu gori streha, on pa razmišlja, kako bo obnovil tlakovce, namesto da bi gasil," je ponazoril Janša. Protikriznih ukrepov je premalo, SDS jih je predlagala več, pa jih koalicija ni podprla. Pri sedanji vladi gre za prestiž; ni pomembno, kaj kdo predlaga, ampak kdo predlaga.

Vlada se zadolžuje, pa ne vlaga v projekte

Vsi pomembni projekti, ki bi pognali gospodarski razvoj in omogočili nova delovna mesta, stojijo. Tokrat so se dotaknili predvsem posavskih projektov: hidroelektrarn (HE) na spodnji Savi, gospodarskega središča Feniks, razvojne osi in pokrajin. Posavski poslanec SDS je dejal, da ga petkov Pahorjev obisk v Krškem ni ohrabril. Res je, da je predsednik vlade podprl nadaljevanje izgradnje HE in obljubil, da bo vlada takoj zagotovila potrebnih 13 milijonov evrov, da se bo lahko začela izgradnja akumulacijskega bazena na HE Krško. Toda uradnice z Ministrstva za okolje so mu javno oporekale in trdile, da tega, kar obljublja predsednik vlade, ni mogoče izvesti. Vizjak se sprašuje, komu naj verjame. Že dosedanja zamuda bo prinesla veliko gospodarsko škodo. Energetiki bodo svoj del končali najkasneje oktobra prihodnje leto, za izgradnjo bazena bosta potrebni najmanj dve leti. Torej najmanj pol leta bo zamude, vsak mesec neobratovanja elektrarne pa pomeni pol milijona evrov škode.

Podobno se dogaja s Feniksom. Pred kratkim je bil razgrnjen državni prostorski načrt, obstaja interes gospodarstva, država je v projekt vložila že preko 2,5 milijona evrov. Zdaj, ko bi bilo potrebnih še morda 300 ali 400 tisoč evrov, na gospodarskem ministrstvu predlagajo zamrznitev projekta. „Očitno so birokrati prevzeli oblast v naši državi," pravi Vizjak.

Problem se poraja tudi glede obstoja nekaterih oddelkov v brežiški bolnišnici. Zdaj že nekdanji minister za zdravje Miklavčič je bil prepričan, da imajo lahko splošne bolnišnice le kirurgijo, internistiko in paliativno oskrbo; pediatrije in ginekologije ne potrebujejo. Zaradi tega preti zaprtje teh dveh oddelkov.

Največja cokla posavskemu razvoju pa bo, če Posavje ne bo dobilo pokrajine, je dejal Vizjak. „Meni je vseeno, če o neki zadevi odločajo v Ljubljani ali v Novem mestu," je še ironično dodal.

Ultimati LDS zaradi afere Baričevič in interpelacije

Janša se je dotaknil tudi aktualnih političnih dogodkov. Dejal je, da je ta vlada volitve dobila z aferami in zdaj tudi vlada z aferami. Zadnji ultimat LDS in njene predsednice Katarine Kresal ni bil zaradi Brezigarjeve, ampak zaradi afere Baričevič. Nekdo se boji, da bi zadevo do konca raziskali. Drugi razlog pa je interpelacija zoper Kresalovo. Z ultimatom Pahorju je Kresalova pridobila glasove koalicije. Toda ... če bo koalicija glasovala proti interpelaciji, bo s tem posredno podprla njeno koruptivno dejanje. Zvonko Černač je med drugim tudi dejal, da opozicija nikoli ni bila tako kritična do vlade, kot je LDS kritična do vlade. Kljub vsemu pa je Pahor popustil njenemu izsiljevanju in LDS ostaja v vladi do naslednjega ultimata.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del