Quantcast
Radio1_v_zivo


Veriga “gre naprej”
| 9. 4. 2010 22:48
Država mora zagotoviti denar za hidroelektrarne
Ključne besede:     Pahor    hidroelektrarne    nuklearka    Krško
Pahor v Krškem
Čakajo visokega gosta.

Borut Pahor, predsednik vlade
PRENESI DATOTEKO
o izgradnji verige HE in drugem bloku NEK
Franci Bogovič, župan občine Krško
PRENESI DATOTEKO
o obisku predsednika vlade
Niko Galeša, predsednik odbora za izgradnjo HE
PRENESI DATOTEKO
o delu Ministrstva za okolje

Na delovnem obisku v Krškem se je danes mudil predsednik vlade Borut Pahor. Spremljala sta ga minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in minister za okolje in prostor Roko Žarnič s sodelavci. Pahor je s tem izpolnil obljubo, ki jo je posavskim županom dal pred mesecem dni, ko so bili pri njemu v Ljubljani. Glavni razlog je bil zastoj pri gradnji verige hidroelektrarn (HE) na spodnji Savi, zaradi česar so se Posavci počutili izigrane. Veriga se je ustavila v Krškem, kjer je zaradi pomanjkanja denarja vprašljiva izgradnja akomulacijskega bazena. Po časovnici pa že precej zamujajo tudi priprave na izgradnjo hidroelektrarne Brežice in Mokrice.

Predsednik vlade in oba ministra so si ob današnjem obisku najprej ogledali gradbišče krške hidroelektrarne. Za tem so se na krajšem razgovoru ustavili v prenovljeni Vakvasorjevi hiši. Za tem pa so delovno srečanje nadaljevali v nuklearki, kjer so si ogledali tudi kontrolno sobo.

Pahor je razdelil domačo nalogo

Ob zaključku srečanja so gostje stopili pred novinarje in strnili svoje vtise in predstavili stališča. Bili so enotni, da je tovrstne projekte potrebno podpreti. Premier je pojasnil, da je večina nalog, danih pred mesecem dni, uresničenih. Danes je razdelil nove naloge, ki jih bo pregledal konec maja. Odločno je zatrdil, da država mora zagotoviti denar, da se bo projekt spodnjesavskih hidroelektrarn v najkrajšem času zaključil, s čimer bo prispevala k energetski oskrbi svojih državljanov. "To je odgovornost države, za to morajo poskrbeti ministri in uradniki," je še dejal Pahor. Gradnja krške hidroelektrarne se mora nadaljevati takoj, državni prostorski načrt za brežiško mora biti potrjen do konca leta.

Posavci so zadovoljni, vendar pa, vajeni takšnih obljub, ostajajo tudi nekoliko skeptični. Predsednik odbora za izgradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi Niko Galeša pravi, da si na okoljskem ministrstvu spet kupujejo čas. Z zamenjavo ministra Erjavca se ni nič spremenilo. Tam so isti ljudje, ki niso pripravljeni poslušati, ki zavlačujejo in iščejo izgovore. Ali bo sedaj Žarnič bolje opravil "domačo nalogo", kot jo je Erjavec?

V energetskem planu bo tudi drugi blok nuklearke

Pahor je ob koncu še povedal, da bo vlada do konca leta pripravila nacionalni energetski načrt, v katerem bo tudi predlog za drugi blok nuklearke. Neizbežno dejstvo namreč je, da bodo potrebe po električni energiji samo še večje, da je jedrska energija najbolj varna, če izvzamemo naravne vire. Vendar pa zanj morajo najprej dobiti soglasje lokalne skupnosti in okoljska mnenja sosednjih držav. Pripravljen je tudi na referendum.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del