Quantcast
Radio1_v_zivo


Svetovni dan zdravja
| 7. 4. 2010 10:19
Zdrav duh v zdravem telesu
Ključne besede:     svetovni dan zdravja    fitnes
Danica Grandovec, koordinatorka projekta
Danica Grandovec, koordinatorka projekta

Občina Šentrupert, ki je letos prevzela vodenje projekta Zdrave občine Trebnje, Mokronog-Trebelno in Šentrupert, se je v želji, da si zavestno prizadevamo izboljšati zdravje, vključila v obeleževanje svetovnega dneva zdravja, ki je 7. aprila. Letošnji moto je: 1000 mest, 1000 življenj. Zdravje v mestih šteje.

Projekt Zdrave občine Trebnje, Mokronog-Trebelno in Šentrupert združuje deset programov, ki so se od leta 1994 do danes že močno zakoreninili v širši prostor na območju vseh treh občin. V programe, ki jih izvaja Društvo za zdravje in sožitje v družinah Trebnje, se vključujejo različni ljudje in so namenjeni različnim generacijam, naravnani pa so predvsem na delo s človeškimi viri. V podporo promociji zdravja prebivalstva so se tudi v Šentrupertu odločili, da svetovni dan zdravja obeležijo aktivno, saj želi letos Svetovna zdravstvena organizacija nameniti pozornost zdravju v mestih in urbanih okoljih, s poudarkom na fizični aktivnosti. »V Šentrupertu bo na ta dan med 17. in 18. uro na šolskem igrišču skupinska vadba ob glasbi. Namen te vadbe je predvsem predstavitev pravilnega pristopa k rekreaciji, poudarek pa bo na aerobiki in pilatesu. Imeli bomo strokovno vodstvo, tako da pričakujemo udeležbo iz vseh treh občin,« je povedala koordinatorica projekta Danica Grandovec. Aerobika in pilates namreč nista vezana niti na starost niti na spol, zato je to priložnost za seznanitev z obema načinoma vadbe.

Za skupinsko vadbo, ki bo ob slabem vremenu v šolski telovadnici, organizatorji priporočajo udobna oblačila. športno obutev ter priročne blazine (ležalke). Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto pa bo 7. aprila od 16.30 do 18.30 izvajal meritve dejavnikov tveganja glede indeksa telesne teže in prehranjenosti. Tam bo tudi stojnica krajevne organizacije Rdečega križa, ki bo izvajala meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola.

Projekt 1000 mest, 1000 življenj bosta v Občini Šentrupert podprla še Planinsko društvo Polet in Športno društvo Šentrupert. 'Pohod za zdravje' bo v četrtek, 8. aprila, začel se bo ob 16. uri pred cerkvijo svetega Ruperta, od koder se bodo pohodniki odpravili na Maček, v Koromandijo in Zabukovje, čez Jelovko na Okrog in skozi Zadrago nazaj v Šentrupert. 'Rekreacija z žogo' pa je projekt, ki se bo začel v nedeljo, 11. aprila, ob 15. uri na šolskem igrišču v Šentrupertu in nato nadaljeval vsako nedeljo, dokler bo vreme dopuščalo.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del