Quantcast
Radio1_v_zivo


Dan Elvisa Presleya
Radio 1 LIVE | 8. 1. 2015 5:16
Največ uspešnic KING-a na enem mestu!
Ključne besede:     Elvis    presley    tomaž    klepač    iztok    gustinčič    tomaž    ahačič    sam's    fever    rok    ferendja    

Na Radiu 1 smo 8. januar posvetili Elvisu Presleyu. Ob 80-ti obletnici njegovega rojstva smo lahko ves dan uživali v njegovih največji uspešnicah, v studiu pa smo gostili glasbenike, ki so izvajali njegove zimzelene hite. 

Tomaž Klepač se je v KING-a prelevil v uspešnici iz leta 1956 - Love Me Tender (Oblikovalec zvoka: Luka Rožman)

Iztok Gustinčič v evergreenu You Were Always On My Mind (Oblikovalec zvoka: Luka Rožman)

Že navsezgodaj smo v Denis Avdić Showu gostili Slovenskega Elvisa Presleya - Oskarja Trobca. 

Obiskal nas je tudi Tomaž Ahačič, ki je blestel v oddaji Znan obraz ima svoj glas. (Oblikovalec zvoka: Luka Rožman)

Skupina Sam's Fever je zažgali z Elvisovo uspešnico A Little Less Conversation. (Oblikovalec zvoka: Luka Rožman)

Za konec pa so piko na i dodali še Rock 'n' Band z All Shook Up. (Oblikovalec zvoka: Luka Rožman)

Na svoj račun je danes kooončno prišel tudi naš Miha Deželak. Kaj delajo pravi gibi in obleka ... :D

Elvis Aron Presley se je v mladih letih navdušil nad cerkveno gospel glasbo in r’n’b glasbo, ki jo je slišal na ulici. Ko se je njegova družina preselila v Memphis, je vkorakal v Sun studio in plačal 4 dolarje, da je posnel dve pesmi. Všeč jim je bilo, kar so slišali in posneli so ploščo, ki je postala pravi hit.

Sledila je turneja, ki je razvnela vse, še predvsem pa dekleta. Status superzvezde je imel v žepu, pa tudi ekskluzivno pogodbo. Kjer je stopil na oder je pokoril vse. Znan je bil po svojih energičnih in seksualno provokativnih nastopih, ki jih je dopolnil z nenavadnimi oblekami, ter po unikatnih kretnjah na odru. Njegovo gibanje nog, seksi izgled in šarm so mešali glave puncam in šlo je celo tako daleč, da so ga cenzurirali. Na televiziji so ga kazali samo od pasu navzgor. 

Ena njegovih najbolj znanih pesmi "Always On My Mind", ki naj bi bila posvečena njegovi edini ženi Priscilli:

 

Imel je samo eno hči Liso Marie Presley. Kmalu zatem je sledil glasbeni zaton. Začel se je ponavljati, svetovno glasbeno sceno pa so osvojili The Beatles, ki so se zgledovali po njemu in ga krepko presegli po uspešnosti. Ko je vse kazalo na to, da je njegove kariere konec, se je vrnil v črnem usnju v oddaji Comeback Special … Suspicious Minds je nastala v tem obdobju, poleg ostalih nesmrtnih, z vrhunskimi showi v Vegasu pa si je povrnil staro slavo. Elvisov poseben koncert Elvis Aloha From Hawayi si je ogledala več kot miljarda in pol ljudi po vsem svetu, v zgodovino se je zapisal kot prvi koncert, ki so ga prenašali prek satelita. 

Hkrati s ponovnim vzponom pa je njegovo osebno življenje razpadlo. Zredil se je in zaradi zasvojenosti z drogami leta '77 umrl za kapjo na svojem domu Graceland. Postavil je temlje rockenrolla kot osnovno sredstvo izražanja mladih. Zato je nesporni Kralj rokenrola.

 

 


Več dobre glasbe v ŽIVO!

Tomaž Ahačič v Elvisovi uspešnici Suspicious Minds

Klepač kot Elvis Presley

Tomaž Klepač - Love Me Tender

Gustinčič kot Elvis Presley

Iztok Gustinčič - Always On My Mind