Quantcast
Radio1_v_zivo


Umrl Joe Cocker
Radio 1 zvečer | 22. 12. 2014 19:41
Pevec z raskavim glasom je izgubil bitko z rakom
Ključne besede:     joe    cocker    umrl    koncert    ljubljana
Joe Cocker na koncertu v Ljubljani leta 2010

Rock in soul pevec Joe Cocker, najbolj znan po priredbi z Beatli "With A Little Help From My Friends", je umrl star 70 let, potem, ko je izgubil bitko z rakom na pljučih. Podpisal se je pod številne hite, kot na primer "You Are So Beautiful", "You Can Leave Your Hat On" in "Up Where We Belong". Najbolj pa je bil znan po svojem raskavem glasu, ki je bil unikaten in prepoznaven.

Tole je posnetek uporabnika Denisa Zupana, Joe Cocker v živo na koncertu leta 2010 v Ljubljani.

 

John Robert 'Joe' Cocker (20.5.1944 – 22.12.2014)

Že v 60ih je postal prava rock in blues zvezda zahvaljujoč svojemu raskavemu glasu in čudnim gibom, ki jih je izvajal na odru. Slaven je postal zaradi odličnih priredb, predvsem od Beatlov. Vsi dobro poznamo njegovo nepozabno verzijo With A Little Help From My Friends, z Woodstocka 1969.

Prvič je na odru stal pri svojih 12ih s svojim starejšim bratom Viktorjem. Prvi pravi glasbeni začetki pa so bili 1960, ko je skupaj s še tremi prijatelji ustanovil Bend The Cavaliers. Zdržali so eno leto, razpadli, Joe pa je pustil šolo in postal inštalater plinskih gorilcev. Glasbe pa ni obesil na klin. Nastopal je pod umetniškim imenom Vance Arnold. 1963 je bil že predskupina Rolling Stonesom ... Konec šesdesetih je imel zelo težko obdobje. Kljub uspehom na glasbenih odrih je bilo njegovo osebno življenje precej na psu. Bojeval se je z depresijo in posledično je veliko popival. Nekaj let svojega življena se sploh ni spominjal. 

WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS

Verjetno njegova najbolj znana priredba Beatlov s katero je nastopil na Woodstocku (69). Obdobje, katerega se sploh ne spomni zaradi vsega alkohola in drog, ki jih je takrat pokonzumiral. Sam sebi se je čudil, da je sploh preživel to obdobje.

Avtorja pesmi sta John Lennon in Paul McCartney, ki sta bila tako navdušena nad njegovo izvedbo, da sta mu poslala telegram in mu čestitala.

UP WHERE WE BELONG (Z Jennifer Warnes)

1983 je za to pesem dobil Grammyja in Oskarja (film An Officer And A Gentleman)

Jennifer najprej ni bila prva izbira, ker naj bi imela prenežen glas, ampak ravno ta kontrast v primerjavi z grobim, raskavim glasom Cockerja je bila prava kombinacija. Težava je bila tudi v tem, da takrat, ko bi morala snemat, je bil Cocker na turneji. Problem sta rešila tako, da je sredi turneje za en večer priletel v Los Angeles, posnel pesem in odletel nazaj na turnejo.

YOU ARE SO BEAUTIFUL

V originalu je pesem odpel Preston (74) ... še ena od priredb s katerimi je Cocker zaslovel. Čisto na začetku pa je, ne samo pel priredbe, ampak tudi poskušal oponašati Raya Charlesa, ki mu je bil velik vzornik.

YOU CAN LEAVE YOUR HAT ON

Pesem ni bila niti približno tako popularna kot danes, ko jo je prvi posnel Randy Newman, do leta 1986, ko jo je posnel Joe za film 9 tednov in pol. Najbolj znana je po sceni iz tega filma, ko Kim Basinger pleše Mickeyu Rourku striptiz na to pesem. Pesem še danes velja za striptiz himno.

UNCHAIN MY HEART

Drugs don’t work bi lahko bil naslov te pesmi. Bobby Sharp je avtor pesmi in jo je tudi prvi posnel, a je bil takrat tako zadet, da jo je prodal za borih 40 eur. Ray Charles je bil kasneje tisti, ki je naredil uspešnico iz nje. Cockerjevo priredbo so avstralski politiki uporabili za svojo kampanjo, kar ga je res razjezilo.

MY FATHERS SON

Revija Rolling Stone ga je uvrstila na #97 100ih najboljših pevcev vseh časov. Še danes kroži ankedota, kako ga je prepoznala neka ženska, ko ji je popravljal plinski grelec, pa ji je mož rekel ... lepo te prosim, ne more naš inštalater bit pevc.

N'OUBLIES JAMAIS

Never Forget (v prevodu) … pesem o zavedanju, da mladosti ni več in o tem, kako jo mladi zapravijo. V videospotu je nastopila slavna Chaterine Deneuve.

SUMMER IN THE CITY

Poletna himna, ki pa v originalu ne pripada Cockerju. The Lovin’ sPoonful so jo posneli 1966. Pesem, ki je postala tako kultna tudi zaradi te priredbe, se je znašla med 500 najboljšimi pesmimi vseh časev.

WHEN THE NIGHT COMES

Cocker je bil bobnar preden je postal pevec, igral je tudi na orglice. Na začetku je njegov band igral priredbe po angleških lokalih. Takrat ni nihče verjel, da bi lahko postal takšna zvezda. Pesem je zanj napisa Bryan Adams

DON’T YOU LOVE ME ANYMORE

Najbolj prepoznavna lastnost Cockerja je zagotovo njegov glas, zelo znan pa je tudi po svoji mimiki. Z rokami je na odru vedno nekontrolirano mahala. Njegova razlaga? Nekako tako, kot da mora prijeti glasbo, da jo začutiti. 

NIGHT CALLS

Joe je umrl zaradi raka na plučih čeprav si je verjetno za svoje zdravstveno stanje precej tudi sam kriv. Konec šesdesetih in v sedmdesetih je bil na robu prepada. Čeprav je bila njegova kariera v vzponu, se je boril z depresijo, tako da se je vdajal alkoholu in drogam. Večkrat je bil aretiran zaradi posedovanja mamil. Streznil se je šele takrat, ko je ugotovil, da se nekaj let sploh ne spomni. Legenda je odšla, njegova glasba bo večna.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del