Quantcast
Radio1_v_zivo


Kdaj skozi Markovec?
| 17. 9. 2013 12:25
Zapletom pri gradnji ni videti konca
Ključne besede:     Markovec    Dars    Alpine Bau    SCT    CPM
 predor Markovec
Predor Markovec bi lahko postal znan kot "pokopališče gradbincev"

Gradnja predora Markovec je mnogim na Darsu že povzročila precej sivih las. Zadnji v nizu zapletov pa je zakuhalo celjsko sodišče, ki je odločilo, da mora dela dokončati celjska podružnica propadlega avstrisjkega gradbinca Alpine Bau. Na Darsu niso mogli skriti presenečenja.

Mnogi so sicer gradnjo predora označili za „zakleto", prvi je namreč posel, pred leti, prejel italijanski Vidoni, po večih pritožbah SCT-ja pa je na ponovljenem razpisu zmagal mariborski CPM. Ta je neslavno propadel, graditeljsko lopato so nato prevzeli avstrijci, a tik pred dokončanjem del so tudi sami pristali v stečaju. Dars je zato razdrl pogodbo in vnovčil 5 milijonsko bančno garancijo ter se lotil iskanja novega izvajalca. A sedaj je ves postopek zapletlo celjsko sodišče, ki naj bi na ta način skušalo povečati stečajno masjno maso.

Dela na gradbišču ni veliko, nadzorni inženir Marjan Ortar nam je zaupal, da bi strokvona ekipa to lahko opravila v mesecu dni. Medtem pa bodo jutri odprli ponudbe za vgradnjo elektrostrojne opreme, tudi ta razpis so morali ponoviti, in če ne bo novih pritožb se bomo skozi Markovec zapeljali predvidoma prihodnje poletje.